En hustrus kærlighed

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1649
  • PDF

Eksempelbesvarelse, Novelleanalyse: En hustrus kærlighed

"En hustrus kærlighed" er en novelle af Henrik S. Holck, som er udgivet i novellesamlingen "Sydfranske fortællinger" i 2013.

Denne analyserende artikel er udarbejdet af Studienet som et eksempel på en opgave til et 12-tal. Den er god som inspiration, når du skal skrive din egen opgave.

Opgaven indeholder en analyse og fortolkning af novellen, og dermed besvares opgave 5 i eksamenssættet i Dansk A den 30. maj 2016 med denne opgaveformulering:

5 En hustrus kærlighed
Skriv en analyserende artikel om En hustrus kærlighed. Artiklen skal indeholde en analyse og fortolkning af En hustrus kærlighed (tekst 5), hvor du bl.a. fokuserer på fortælleren og på fremstillingsformerne.
Giv en perspektivering til fx periode, genre eller tema.
I denne opgave kan du anvende materiale fra internettet.

Studienets kommentar

Her kan du få god hjælp til at skrive din analyserende artikel:
Vejledning til analyserende artikel

Måske kan du også have glæde af at læse vores vejledning til at analysere en novelle:
Novelleanalyse | Model og vejledning

Uddrag

Anerkendelse og en følelse af værdighed er enormt vigtigt for os mennesker, hvis vi skal opretholde glæden ved livet, men social anerkendelse kan også blive lidt af en konkurrence. Udadtil vil vi vise, at vi er de bedste og de fineste. Sådan har Fru Piccalil det i hvert fald, hovedpersonen i novellen ”En hustrus kærlighed”. Hun går meget op i værdighed og at få anerkendelse fra de andre borgere i den lille by, hun bor i. Så meget, at hun ender med at begå en forbrydelse. Novellen er skrevet af den danske forfatter H. S. Holck og udgivet i novellesamlingen Sydfranske fortællinger fra 2013. Det bedste ville vel være, hvis vi ikke gik så meget op i, hvad andre tænker om os. Men finder Fru Piccalil ud af, at værdigheden i virkeligheden kommer indefra og ikke udefra?

Novellen er komponeret som et lineært forløb med flashbacks. Der er bagudsyn i novellen, og i novellens nutid befinder hovedpersonen Fru Piccalil sig i et lille lokalsamfund i færd med at aflevere sine børn i skolen. Fortælleren er en personbunden tredjepersonsfortæller, som er åbenlys og har adgang til hovedpersonens tanker og følelser. På vej tilbage fra skolen går Fru Piccalil forbi det lokale postkontor, og det får hende til at tænke tilbage på en hændelse, hvor hun lavede et røveri og truede postdamen med en signalpistol. Derefter flygtede hun, men blev fanget af ejeren af byens cafe og kom i fængsel. Først sent i novellen når læseren frem til det tidspunkt, der fortælles fra. Fortælleren bruger lang tid på at fortælle om Fru Piccalils familieliv i den lille by. Der hentydes flere gange i løbet af novellen til røveriet, uden at læseren ved, hvad der er sket... Køb adgang for at læse mere

En hustrus kærlighed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.