Donación de órganos - Spansk A - Eksamen 30. maj 2013 - HHX

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HHX 3. år
  • Spansk A
  • 12
  • 4
  • 1513
  • PDF

Donación de órganos - Spansk A - Eksamen 30. maj 2013 - HHX

Her finder du Studienets eksempelbesvarelse af "Donación de órganos", som er titlen på eksamen 30. maj 2013 for Spansk A på HHX. Det handler om organdonation, og hvordan der er mangel på organdonorer i Spanien, hvilket har ledt til ulovlig organturisme - også i andre lande.

"Donación de órganos" indeholder vores besvarelse af alle underspørgsmålene i delopgave 1, der handler om teksterne "España, líder mundial en donación de órganos", "Marta Valverde: 'Los órganos de mi madre han salvado a tres personas'", "Es trasplante de órganos. Un nuevo comercio entre los seres humanos" og dertilhørende illustrationer. Derudover har vi givet vores bud på oversættelsen i opgave 2, der i denne omgang handler om organturisme i Spanien, og hvordan mange spaniere sælger deres organer på nettet grundet den økonomiske krise. Til sidst har vi besvaret delopgave 3, der handler om at sende en intern meddelelse til sine medarbejdere, for at indkalde til møde omkring organdonation.

Spørgsmål
"Donación de órganos" indeholder følgende spørgsmål:

Opgave 1
Besvar på spansk højst 3 af følgende spørgsmål. Teksterne skal inddrages. Besvarelsen skal i alt fylde ca. 200 ord.
1. ¿Cuáles son los problemas de donación y trasplante en España según el texto 1? ¿Por qué crees tú que es muy difícil para muchas personas tomar la decisión de ser donante de órganos?
2. Según el texto 1, ¿qué es una tarjeta de donante? ¿Piensas tú rellenar una tarjeta de donante de órganos? Incluye algunas de las ilustraciones.
3. Comenta la frase del texto 3, línea 5 “Se venden seres humanos como si fueran materia prima” y relaciona tus comentarios con la ilustración 6.
4. Según Marta Valverde, texto 2 ¿por qué es importante ser donante de órganos? ¿Piensas tú que es necesario el consentimiento de la familia?
5. Según el texto 3, ¿por qué existe el tráfico de órganos y quiénes son las personas que se benefician de este tráfico? ¿Qué pueden hacer los políticos para poner fin al tráfico de órganos?

Opgave 2
Oversæt til spansk.
Organturisme er ulovligt i Spanien. Alligevel sælger arbejdsløse spaniere deres nyrer på internettet på grund af den økonomiske krise.
Alberto er arbejdsløs og solgte sin nyre for at forsørge familien. ”Jeg gjorde det, selvom det var en svær beslutning”, siger han. ”Det er trist, at vi sælger vores organer for at løse økonomiske problemer, men hvad skal vi gøre?”
I Danmark er det lovligt at rejse til udlandet for at købe et organ. ”Der er mangel på organdonorer, og vi er desperate”, udtaler en patient til avisen Politiken.

Opgave 3
Løs på spansk nedenstående opgave. Der lægges vægt på en selvstændig og velstruktureret besvarelse.

La campaña “Eres perfecto para otros” apela a la solidaridad
La nueva campaña de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT) tiene dos objetivos: por un lado estimular al donante potencial a tomar una decisión tan importante; por otro, informar de la importancia de comuni- car su deseo a la propia familia.

Du er personalechef i den spanske virksomhed Alestra S.A. Ledelsen har besluttet, at virksomheden vil støtte ONT's kampagne, der skal skaffe organdonorer.
Du laver derfor en intern meddelelse, hvori du inviterer virksomhedens ansatte til et fyraftensmøde torsdag den 18. juli, kl. 16.30. Du præsenterer kort kampagnen. På mødet vil en repræsentant fra ONT holde et oplæg om organdonation, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til en læge.
Skriv på spansk den interne meddelelse til virksomhedens medarbejdere. Du skriver selv under.

Studienets kommentar

Hvis du vil have mere hjælp til, hvordan du bedst oversætter teksten i delopgave 2, kan du her se Studienets hjælp til oversættelse.

Hvis du har brug for mere hjælp til den grammatiske side af opgaven, anbefaler vi Studienets kompendium til spansk grammatik.

Donación de órganos - Spansk A - Eksamen 30. maj 2013 - HHX

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.