DHO: Ungdom i 1960'erne

DHO: Ungdom i 1960'erne

DHO om ungdom og at være ung i 1960'erne.

Problemformulering

Hvordan var det at være ung under udviklingen af velfærdsstaten?
Herunder:

- Redegør for ungdommens kendetegn i efterkrigstiden.
- Analyser 'Den Kroniske Uskyld' og sammenhold den med sin historiske samtid og Bo Bojesens billede 'Bare 16 år'.
- Forklar hvordan velfærdsboomet spiller en væsentlig rolle i udviklingen af måden at være ung på.

Studienets kommentar

En meget flot og velskrevet opgave. Der måtte dog gerne være brugt flere citater fra romanen i stedet for blot henvisninger, ligesom symboler og temaer gerne måtte være uddybet.

Indhold

Problemformulering 2
0.0 Indledning 3
1.0 Ungdommens kendetegn i og omkring 1960'erne 3
1.1 Forbrug 3
1.2 Mode 3
1.3 Syn på Danmark 4
2.0 Analyse af 'Den Kroniske Uskyld' 5
2.1 Personkarakteristik 5
2.2 Tema 6
3.0 Sammenholdning af 'Den Kroniske Uskyld' og handlingens samtid 6
3.1 Ligheder 6
3.2 Forskelle 6
4.0 Velfærdsboomets rolle i udviklingen af måden at være ung på 6
5.0 Konklusion 6
Litteraturliste 7

Uddrag

0.0 Indledning
I tiden efter 2. Verdenskrig udviklede hele det danske samfund sig drastisk. Dette viste sig naturligvis også i måden at være ung på. Danskerne fik flere penge mellem hænderne, og man gik så småt fra velfærd til velstand. Det var ikke længere kun nødvendige dagligdagsvarer, der kunne indkøbes, men man havde råd til at gå op i tøj, sjov og ballade.
Ungdommen blev i højere grad en selvstændig fase i livet, og kendetegnedes gerne med det nyeste tøj og musik. Dette og den stadig større og større forskel på de unges væremåde i forhold til deres forældres ungdom skabte stor foragt, da mange mente, at de unge blev født med en guldske munden.

Til start vil jeg redegøre for, hvilke egenskaber og træk, der karakteriserede de unge i og omkring 1960'erne. Jeg vil derefter analysere Klaus Rifbjergs 'Den Kroniske Uskyld og sammenholde denne med selvsamme tidsperiode. Som afslutning vil jeg beskrive velfærdsboomets betydning for ungdommen i sin tid og vurdere, hvordan alt dette har påvirket nutidens generation af unge.

1.0 Ungdommens kendetegn i og omkring 1960'erne

1.1 Forbrug
Efter højkonjunkturen slog ind i det danske samfund, fik mange, herunder også de unge, flere penge mellem hænderne. Disse blev hovedsagligt brugt på tøj, LP plader og andet sjov, for når man som ung stadig bor hos sin mor og far, har man ikke mange store udgifter såsom husleje og dagligdagsindkøb, og forældrene begyndte oven i købet at uddelegere lommepenge til deres børn, grundet deres stigende velstand.
Teenagerne blev en forbrugergruppe i sig selv. Mange firmaer så denne enestående mulighed, og begyndte at henvende sig mere til de unge, og oprettede sågar ungdomsafdelinger, fx Salling i 1959.

---

2.0 Analyse af 'Den Kroniske Uskyld'

2.1 Personkarakteristik

2.1.1 Janus
Bogens begyndelse foregår under 2. verdenskrig, hvor Janus begynder i 1. mellem. Det vil sige, at han er omkring de 11-12 år. Han bliver fra første øjekast meget fascineret af den 'indianer-lignende' dreng Tore, som skulle vise sig at blive hans bedste kammerat i gennem de næste mange år.
Janus har ikke høje tanker om sig selv, og næsten alt han gør, som Tore ikke hjælper ham med/opfordrer ham til, er forkert (s. 44, l. 35 og s. 21, l. 12).
Som de to drenge bliver ældre, begynder de så småt at drikke og tænke på piger. Også her er Janus på bar bund, men han stoler på Tore, som godt nok heller ikke er hverken seksuelt erfaren eller har erfaring med alkohol, men ifølge Janus er alt, hvad Tore gør, korrekt gjort. Men Janus bliver seksuelt aktiv før Tore, og han føler nu, at han har gjort noget helt forkert (s. 87, l. 27), fordi Tore på en eller anden måde er Janus' guide i gennem livet.
Venskabet mellem de to drenge ændres drastisk, da Tore trækker sin nye pige Helle med ind i forholdet, men Janus ser det ikke som noget negativt. Han er sikker på, at Helle er Tores pige, og Tore vil gerne give Janus en del af kagen.
Helle overtager på en måde Janus' plads og gror sammen med Tore (s. 97, l. 1), men Janus ser stadig intet negativt. Han påtager sig selv ansvaret at passe på Tore og Helle, og han vil derfor ikke lade nogen gøre dem noget. Helle og Tore er hans... Køb adgang for at læse mere

DHO: Ungdom i 1960'erne

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.