Svend Åge Madsen: ”Se Dagens Lys” | Analyse

 • HTX 3. år
 • Dansk A
 • 10
 • 12
 • 5026
 • PDF

Romananalyse: Svend Åge Madsen: ”Se Dagens Lys” | Analyse

Stor opgave i Dansk om Svend Åge Madsens roman "Se dagens lys" som analyseres med fokus på personkarakteristikker af bogens karakterer.

Studienets kommentar

En fin romananalyse som er overskueligt opbygget og inddelt i mindre afsnit. Den kommer omkring alle de vigtige aspekter af romanen og er på den måde god som inspiration til at komme i gang med en analyse af denne eller en lignende roman.

Indhold

Indledning
Resumé
Genre
Opbygning
Udskiftningssystemet
Fastholdelsessystemet
Psykologisk portræt og personkarakteristik af Elef
Personkarakteristik af Maya
Personkarakteristik af Varinka
Fortælleren, sprog, tid og sted
Perspektivering og fortolkning
Temaer og budskab
Forfatterpræsentation
Forfatterens holdning til bogen
Litteraturliste

Uddrag

Indledning:
Denne rapport er en analyse og fortolkning af Svend Åge Madsens roman ”Se dagens lys”. Den er skrevet i 1980, men romanen er en science fiction roman der foregår 100-200 år ud i fremtiden. Hovedpersonerne er Elef og Maya, men det er Elefs liv man følger gennem en dagbog.

Resumé:
Bogen handler om manden Elef, der lever i fremtidens Danmark hvor der er indført udskiftnings-system, hvilket betyder at man får et nyt liv hver dag. Et nyt liv betyder en ny kone, nye børn, et nyt job og nye venner hver dag. Hukommelsen fungerer ikke som i dag. Man husker kun svagt episoder og personer fra tidligere dage, som for eksempel ens tidligere kone fra ugen før, venner eller spe-cielle steder man har været. Udskiftningssystemet betyder at man i romanen lever i nuet, men Elef ønsker at fastholde hændelser fra fortiden og begynder derfor at skrive dagbog, og derved denne roman. På dag to møder han Maya, som han efterfølgende ikke kan glemme. Han manipulerer med Madam Datam og får på den måde mulighed for at få Maya som kone endnu en dag. De flygter derefter fra sted til sted for at være sammen. Det ender med at de flygter fra den verden de er født og opvokset i, men som ikke kan forstå eller acceptere deres kærlighed til hinanden. De bliver betragtet som sindssyge og søger tilflugt hos en patient til en af Elefs tidligere koner, hvis venner hjælper Elef og Maya op til Varinka, en gammel heks der lever i en verden uden for udskiftnings-systemet. Hun prøver at skræmme de to elskende ved at fortælle skrækhistorier fra dengang Danmark var uden udskiftningssystemet, dengang mennesker havde følelser. Det chokerer Elef og Maya at høre at høre disse historier, men de vælger dog i sidste ende at blive sammen og videreføre Varinkas arbejde, nemlig at give menneskene mulighed for at vende tilbage til tiden før udskift-ningssystemet gennem 5 bind. Dette gør de fra Varinkas bakketop og da de er færdige ligger de sig ned og dør.

Genre:
Elef vælger som sagt at nedfælge sine tanker og oplevelser, for at finde sammenhæng i sit liv. Dette danner romanen, som er en utopisk roman tilhørende science fiction genren. At den er utopisk, betyder at den er langt fra det vi er vant til at omgås i samfundet. At det er science fiction genren Svend Åge Madsen har benyttet sig af, ses primært ud fra tre ting: Den specielle samfundsstruktur, enkelte nye opfindelser og en fortid der minder om vores nuværende nutid... Køb adgang for at læse mere

Svend Åge Madsen: ”Se Dagens Lys” | Analyse

[18]
Bedømmelser
 • 24-09-2006
  super godt skrevet, men man kunne godt haft stilt det mere overskueligt op.
 • 02-11-2005
  mangleden konklusion hvilket er et ,megetet vigtigt del. ellers meget fint
 • 17-01-2014
  Rigtig god opgave, den gav meget hjælp :-)
 • 05-05-2013
  Gode beskrivelser af miljøet, systemerne og personkarakteristikker.