Socialreformen fra 1933

  • STX 2.g
  • Historie A
  • 7
  • 11
  • 3270
  • PDF

Socialreformen fra 1933

Større opgave i Historie om socialreformen fra 1933.

Opgaveformulering

I denne opgave vil jeg undersøge, hvad der udløste Socialreformen, og hvad den indeholdte. Herunder vil jeg undersøge Karl Kristians Steinckes politiske karriere indtil Socialreformen og Kansler-gadeforliget. Jeg vil derudover se på tiden efter Socialreformen, og hvad den gjorde for samfundet i Danmark.

Til sidst vil jeg undersøge effekten af Socialreformen fra 1933 i dag. Jeg vil se nærmere på Steinckes tale fra 1934, hvor han beskriver vigtigheden af Socialreformen. Opgaven griber jeg an med en historisk vinkel. Kilderne som jeg benytte er fra samtiden og fra vores tid, for at give et det mest præcis billede af Socialreformen og dens effekt. Jeg vil udover svare på denne problemformulering:

På hvilken måde udgør socialreformen i 1933 en grundsten for det danske velfærdssamfundet i dag?

Med underspørgsmålene:
Hvad udløste socialreformen og hvad indeholdt den?
Hvilke konsekvenser havde socialreformen for samfundet i 1933?
Hvilke effekter har socialreformen fra 1933 i dag?

Studienets kommentar

Du kan læse mere om Socialreformen og resten af Kanslergadeforliget i vores kompendium om velfærdsstatens udvikling.

Indhold

Indledning: 2
Karl Kristian Steincke 2
Kanslergadeforliget 1933 3
Socialreformen 1933 4
Ulykkesforsikring 4
Arbejdsløshedsforsikring 5
Folkeforsikring 5
Offentlig forsorg 6
Socialreformens effekt på samfundet 7
Socialreformens påvirkning på velfærdsstaten i dag 7
Kildekritik 8
Konklusion 9
Litteraturliste 10

Uddrag

Socialreformen 1933:

Reformens effekt var at samle de mange eksisterende love og regler på det sociale område til fire love og forenkle administrationen af offentlige ydelser. Socialreformen gjorde kriterierne for at få socialhjælp mere objektive og ensartede.

Førhen var der 55 forskellige socialhjælps love, som nu blev samlet til fire. En af de sociale ydelser som blev fjernet var fattigdomshjælpen, hvor man mistede muligheden for at stemme sammen med andre rettigheder. Opgaven om at uddele socialhjælp skulle i fremtiden administreres af kommu-nalbestyrelsernes sociale udvalg. ”Fra, at social hjælp havde været en almisse blev den nu en ret. ” Socialreformens fire love omhandlede omkring ulykkesforsikring, arbejdsløshedsforsikring, folkeforsikring og offentlig forsorg.

Ulykkesforsikring
Loven om ulykkesforsikringen betød, at de ansatte ville blive forsikret mod arbejdsulykker af ar-bejdsgiveren. Arbejdsgiveren fik et økonomisk ansvar for de ulykker, som skete på arbejdsplad-sen. Alle arbejder blev forsikret imod følgerne af ulykkestilfælde igennem arbejdsgiverens forsik-ring. Ulykkestilfælde gav en arbejder ret til erstatning efter lovens regler. Var arbejdsgiveren ikke forsikret, som loven sagde, skulle arbejdsgiveren personligt betale erstatning til arbejderen. Ar-bejdsgiveren... Køb adgang for at læse mere

Socialreformen fra 1933

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.