Større opgave i dansk om Thit Jensen

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 11
  • 3289
  • PDF

Større opgave i dansk om Thit Jensen

Større danskopgave om den danske forfatter Thit Jensen, hvor en tale af hende analyseres.

Problemformulering
1. Gør rede for hvem Thit Jensen er og for hvordan hun opfattes i samtiden.
2. Analyser en udvalgt tale som belyser Thit Jensens mål og midler
3. Forklar baggrunden for den voksende støtte til Thit Jensen fra samfundets side.

Talen der bliver analyseret er "Frivilligt moderskab eller kultiveret forældrefølelse" fra 1924.

Uddrag

Indledning: De stærke kvinder
Der har i den senere tid været en masse stærke danske kvinder, både ude i det ganske land, men især også i de danske serier. Danskerne er kendte internationalt for sine stærke kvindelige hovedroller i serier, man kan nævne navne som Sarah Lund i Forbrydelsen og Birgitte Nyborg i Borgen. Af rigtige personer kan der nævnes Danmarks første kvindelige statsminister Helle Thorning Schmidt og grevinde Alexandra. Med alle de stærke kvinder i min samtid, ville jeg vælge at tage en stærk kvinde fra min farmors barndom.
Her var Thit Jensen et oplagt valg, med hendes cerut hængende slapt i kæften og spektakulære påklædning havde hun en vis fandenivoldskhed, som var meget ulig hendes tid. Jeg vil gerne finde ud af mere om hende.

I denne opgave vil jeg besvare disse tre spørgsmål. Jeg vil først redegøre for, hvem Thit Jensen er, og hvordan hendes samtid opfatter hende. Derefter vil jeg analysere Thit Jensens foredrag ”Frivillig moderskab eller kultiveret forældre følelse”. Jeg vil belyse hendes mål og midler ud fra dette foredrag. Til sidst vil jeg vurdere og forklare hvorfor at Thit Jensen blev mere og mere populær med årene, her vil jeg tage fat i, hvad der sker i omverdenen, der kunne havde influeret dette.

Jeg bruger til redegørelsen net kilder fra kvinfo.dk, gale.org og forfatterweb.dk, de har alle artikler om Thit Jensen helt overordnet. Derefter bruger jeg som førnævnt Thit Jensens foredrag ”Frivillig moderskab eller kultiveret forældre følelse”, som er at finde i bogen ”Retorik – levende tale eller tom snak”, den vil i mine fodnoter blive henvist til som kilde 1. Til sidst vil jeg, ud fra diverse net kilder, finde ud af hvad der affødte Thit Jensens stigende popularitet.

1. Thit Jensen og hvordan hun blev opfattet af samtiden
1.1 Thit Jensen
Thit Jensen blev født den 19 januar i Farsø, med navnet Maria Kirstine Dorothea Jensen. Hun var det fjerde barn ud af en søskende flok på 12, af hendes søskende kan Johannes V. Jensen nævnes, en nobelprisvindende forfatter. Som det var gængs dengang, blev hun hjemme hos sine forældre og passede sin små søskende, i modsætning til hendes brødre der fik en uddannelse. Thit Jensen havde et nært forhold til sin broder Johannes V. Jensen, men dette forhold ødelagdes da Thit debuterede som forfatter i år 1903 med bogen ”To Søstre” som skildrede to vidt forskellige livshistorier for et søskendepar. Thit giftede sig i 1912 med maleren Gustav Jéhan Fenger, de skiltes dog allerede seks ...

---

2. Analyse af tale om frivilligt moderskab af Thit Jensen
Thit Jensen var en fremragende retoriker, hun var god til at formidle sit budskab til andre. Talen omhandler frivilligt moderskab, den blev udgivet i 1924 og Thit Jensen turnerede med det i årevis. Det skabte stor forargelse, men blev stadig en økonomisk succes for Thit Jensen.
2.1 Det økonomiske aspekt
Thit Jensen var en visionær, hun havde været ude og rejse og mødt mennesker der havde inspireret hende, det var ud fra dette, hun skabte sit foredrag. Hun havde nogle klare mål, de kom til syne i hendes foredrag. Hendes hovedmål er at få implementeret ideen om ”kultiveret forældrefølelse”, i de danske hjem.
”Kultiveret Forældrefølelse, eller som vi herhjemme har kaldt det, ”Frivilligt Moderskab”, lyder som en Kvindesag, men det er det ikke, det er en Sag, der for godt 100 Aar siden rejstes at en Mand i England, National-Økonomen Malthus.”
Men samtidigt understreger hun, at det ikke er en kvindekamp, men at det gavner økonomisk. Ved at bruge det originale ord Kultiveret Forældrefølelse, skubber hun ansvaret væk fra kun at lægge... Køb adgang for at læse mere

Større opgave i dansk om Thit Jensen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.