DHO om arbejderens position under industrialiseringen

 • STX 2.g
 • DHO
 • 10
 • 13
 • 3484
 • PDF

DHO om arbejderens position under industrialiseringen

En DHO der omhandler arbejderen under industrialiseringen. Opgaven besvarer på spørgsmålet "Hvad skete der med arbejderen under det moderne gennembrud og industrialiseringen?"

Indledning/Beskrivelse af opgaven:
Jeg vil i denne opgave kort redegøre for arbejderens samfundsposition under industrialiseringen. Jeg vil sammenligne og analysere scener fra 'Bondeidyl' af Henrik Pontoppidan, og fra 'Pelle Erobreren' af Martin Andersen Nexø for at tydeliggøre klasseforskelle.

Jeg vil komme ind på hvordan arbejderens meninger og holdninger kom til kende i det industrielle samfund, samt analysere selve arbejdssituationen under industrialiseringen.

Derudover vil jeg vurdere årsager til arbejderens løsrivelse fra underkuet lønslave til politisk retfærdighedskæmper og virkningen af dette. Jeg har valgt at skrive om arbejderen, fordi jeg selv kommer fra en arbejderfamilie, og gennem tiden har hørt nogle chokerende historier helt tilbage fra mine oldeforældres tids arbejdsvilkår.

Udviklingen af industrien under Det Moderne Gennembrud har betydet meget for nutidens samfundsopbygning og arbejdsnormer, og derfor synes jeg stadig den er relevant.

Studienets kommentar

Du kan også læse om arbejderbevægelsen i vores kompendium om emnet.

Indhold

Forside
Indledning
Arbejderens position under industrialiseringen
- Generelt om perioden
- Bondeidyl
- Vilkår og arbejdsplads
- Klasseskel
Fra underkuet til bannerfører
- Politik
- Arbejderbevægelsen og Louis Pio
- Slaget på fælleden
- Pelle Erobreren
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Samfundets generelle udvikling
Mellem 1870 og 1910 var Danmark præget af en teknificeret revolution, der har ændret mange ting til det bedre. Mange fabrikker skød op i byerne, og dette betød, at der pludselig blev rigtig mange arbejdspladser der skulle besættes. Alt imens industrialiseringen foregik i de fleste større byer landet over, begyndte folk at flytte fra landet til byen for at få bedre arbejdsvilkår. Dette skabte fænomenet 'urbanisering'1, som medførte, at en helt ny befolkningsgruppe - netop arbejderklassen... Køb adgang for at læse mere

DHO om arbejderens position under industrialiseringen

[2]
Bedømmelser
 • 09-10-2011
  Givet af 2.g'er på STX
  Spektakulær flot opgave. Inspirerede virkelig og hjalp mig godt igang!
 • 23-05-2011
  God opgave som var en stor hjælp for mig, tak!