DHO: Ebbe Skammelsøn og Middelalderens voldelige samfund

  • STX 1.g
  • DHO
  • 10
  • 12
  • 4135
  • PDF

DHO: Ebbe Skammelsøn og Middelalderens voldelige samfund

DHO om Middelalderens voldelige samfund, som ser på spørgsmålet: "Hvad retfærdiggør vold og mord i Middelalderen?"

Opgaven indeholder en danskfaglig analyse af riddervisen ”Ebbe Skammelsen" og en historiefaglig analyse af ”Pave Urban II's tale ved Clermont i 1095".

Opgaven tager udgangspunkt i middelalderens opfattelse af hvad et retfærdigt mord kunne være. For at finde frem til dette redegøres der for "fejde" og "hellig krig" ligesom det undersøges om der er forskel på middelalderens samfundsindretning i forhold til, hvad de forskellige grupper mener om retfærdiggørelse af mord.

Lærers kommentar

Rigtig godt tekstnært og kildekritisk arbejde i begge fag denne DHO. Dog er pointen, om at Ebbe Skammelsøn er skrevet af bønder for at håne adelen, meget tvivlsom. Vurdering 12 pil ned.

Uddrag

Indledning
Vi lever i en verden, hvor krig, vold og mord er en del af hverdagen. Man hører om det i radioen, man ser det i fjernsynet, eller oplever det måske på egen krop. Så langt tilbage vi kan forske os, kan vi se at vold og mord har været en del af verden. Men findes der egentlig en retfærdig grund til at skade eller myrde et andet menneske? Dette vil jeg forsøge at svare på i følgende opgave. Jeg vil tage udgangspunkt i middelalderens opfattelse af hvad et retfærdigt mord kunne være. For at finde frem til dette er man nødt til at vide, hvad henholdsvis fejde og hellig krig er, og til sidst skal vi finde ud af, om der er forskel på middelalderens samfundsindretning i forhold til, hvad de forskellige grupper mener om retfærdiggørelse af mord.

Redegørelse for Fejde og Hellig krig
En fejde er en slags krig, som bedst kan defineres som et åbent fjendskab mellem to privatpersoner eller to grupper af mennesker. Dette kunne f.eks. være to slægter, som er i strid mod hinanden. Disse to parter af fjender stræber efter at dræbe, udøve vold mod eller blot berøve hinanden.

I fejder i middelalderen (ca. 1050-1536) havde hævnmotivet en stor betydning, og det hændte ofte at fejderne forløb som en lang række kæder af gengældsaktioner. I middelalderen kunne en ...

---

Kildekritisk analyse af ”Pave Urban II's tale i Clermont i 1095”
I denne historiefaglige analyse vil jeg lave en historisk kildekritik af ”Pave Urban II's tale i Clermont i 1095”. Talen handler om, at tyrkerne er trængt i det østkristne område og nu truer de kristne. I talen bliver de kristne opfordret til at drage i hellig krig mod tyrkerne for at forsvare Guds kristne land og samtidig få mulighed for syndsforladelse.

Denne tale bliver holdt af Pave Urban II i byen Clermont i år 1095. At det er Pave Urban II, som holder talen er vigtigt, fordi han som pave er den nærmeste under gud. Paven blev i middelalderen set som Jesus´ stedfortræder, altså Guds repræsentant på jorden, og var derfor af stor betydning for det meget troende folk. Pave Urban II er overhoved af kirken og har jo derfor den legitime autoritet til at udråbe hellig krig mod kristendommens fjender. Samtidig havde han også nøglemagten, så han var i stand til at kunne bestemme, hvem der blev lukket ind i himlen efter livet på jorden. Så de kristne ville med stor sandsynlighed lytte til ham i håb om at blive...
Køb adgang for at læse mere

DHO: Ebbe Skammelsøn og Middelalderens voldelige samfund

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til DHO: Ebbe Skammelsøn og Middelalderens voldelige samfund.