Levevilkår for byarbejderne i slutningen af 1800-tallet

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 10
  • 10
  • 2895
  • PDF

Levevilkår for byarbejderne i slutningen af 1800-tallet

Større opgave skrevet i Historie A med fokus på byarbejdernes levevilkår. Kilderne "Uddrag af drengs erindring om barndommen på Christianshavn omkring 1900" af Hele Wini Christensens fra 1900 og "En kvinde fortæller i 1927" fra 1927 analyseres kildekritisk.

Opgaveformulering
- Redegør for centrale forudsætninger for industrialiseringen i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet
- Analyser/undersøg byarbejderklassens levevilkår i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet
- Giv en kildekritisk analyse af byarbejdernes levevilkår

Indhold

Indledning s. 3
1. Forudsætninger for industrialiseringen i Danmark s. 4-5
Den industrielle revolution i England s. 4
Kornsalgsperioden s. 4
Andelsbevægelsen s. 5
Delkonklusion s. 5 2. Befolkningsudviklingen s. 5-6
Fremstillingserhverv og industrialisering s. 5
Urbanisering s. 6
Delkonklusion s. 6
3. Byarbejderklassens levevilkår s. 7-8
Boligforhold s. 7
Ernæring s. 7-8
Arbejdstider s. 8
Delkonklusion s. 8
Kildekritik s. 8-9
Konklusion s. 9 Litteraturliste s. 10

Uddrag

Indledning
I denne opgave vil jeg undersøge byarbejderklassens levevilkår i sidste halvdel af 1800-tallet. Til det formål vil jeg først og fremmest lave en redegørelse af de centrale forudsætninger bag industrialiseringen i Danmark i 1800-tallet og de effekter, den havde på samfundet. Derefter vil jeg lave en analyse af byarbejderklassens levevilkår under industrialiseringen ud fra to historiske kilder. Til sidst vil jeg også lave en kildekritisk analyse af de to kilder.

1. Forudsætninger for industrialiseringen i Danmark.

Den industrielle revolution i England
Den industrielle revolution brød som det første sted igennem i England sidst i 1700-tallet. Det var reformer, der medførte en øget arbejdsdeling i samfundet, som banede vejen for den nye produktionsform. Landbrugerne producerede fødevarer og købte tilgengæld de masseproducerede industrivarer fra byerne. Nye opfindelser af maskiner, ikke mindst dampmaskinen, effektiviserede varefremstillingen og var en vigtig drivkraft i byernes industrier.
Omkring 1830 kunne det engelske landbrug dog ikke længere producere nok fødevarer til den voksende befolkning. En ophævning af kornlovene i 1846 gjorde dette problem endnu mere presserende, og det blev derfor nødvendigt at importere landsbrugsprodukter fra andre lande, herunder Danmark, der i denne periode producerede korn som aldrig før. Kornsalget til England i denne periode skabte et økonomisk opsving i den danske økonomi, og dermed var en stor forudsætning for den industrielle udvikling skabt.
(Schroeder, P.: ”Det 20. århundredes Danmarkshistorie” s. 22-23, Columbus 2007)

Kornsalgsperioden
Med den store efterspørgsel på korn fra England og resten af det europæiske marked i årene 1830-1875, kendt som Kornsalgsperioden, var det essentielt at bønderne havde de bedste vilkår for at producere så meget korn som muligt, hvis man skulle udnytte de gunstige forhold.
Det havde man heldigvis sørget for med gennemførslen af landboreformerne i slutningen af 1700-tallet... Køb adgang for at læse mere

Levevilkår for byarbejderne i slutningen af 1800-tallet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.