Kvindesyn under det moderne gennembrud og analyse af "Professor Hieronimus"

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 10
  • 13
  • 2768
  • PDF

Kvindesyn under det moderne gennembrud og analyse af "Professor Hieronimus"

Her finder du en større opgave om kvindesyn og magtforhold under det det moderne gennembrud.

"Jeg vil se på, hvordan forholdet mellem mænd og kvinder var i det moderne gennembrud, blandt andet ud fra den kvindelige forfatter, Amalie Skrams roman ”Professor Hieronimus” som er skrevet i perioden og derfor giver et indblik i, hvordan blandt andet syge kvinder blev behandlet og så vil jeg kigge på, hvordan kvindesynspunktet har udviklet sig fra starten af perioden til nu."

Indhold

Indledning 2
Det moderne gennembrud 2
Generelt om perioden 2
Georg Brandes 3
Magtforhold 3
Familiens overhoved og fordelingen af roller 3
Kvindesyn 4
Familie type 4
Sædelighedsfejden 5
Udvikling i kvindernes undertrykkelse 5
Amalie Skram – ”Professor Hieronimus”. 6
Analyse 6
”At sætte problemer under debat” 8
Konklusion 9
Bibliografi 10
Bilag 11

Uddrag

Indledning
Jeg har valgt at arbejde med emnerne kvindesyn og magtforhold under det moderne gennembrud, da det var en stor konflikt og er relevant for perioden. Gennem tiderne har kvindens status og vigtighed i samfundet ændret sig meget, både på grund af religiøse begivenheder men også på grund af nogle af de kvindelige forfattere i det moderne gennembrud, der brød tabuet omkring kønsrollerne og fik folk til at slå øjnene op for, hvad der foregik omkring dem.
Manden og kvinden havde dengang forskellige roller i samfundet og derfor også forskellige ting at tage sig til i dagligdagen.

Analyse
Romanen foregår over 26 dage og er inddelt i 36 kapitler, hvor man i kapitel 1 læser, om dagen inden hun bliver indlagt, i kapitel 2 -4 læser, om dagen hvor hun bliver indlagt, kapitel 4-36 foregår på hospitalet under professorens ledelse og det sidste kapilet 36, bliver hun overført til Sct. Jørgen.

Romanen er skrevet i tredjeperson men med indblik i Elses følelser og tanker fx ”hun følte en rykning gennem baghovedet, og rettede seg opp med et sæt. Så strøg hun haanden sparsomt fra nakken opover , og kneb øjnene sammen” , hvor det kan være Amalies egne følelser der er blevet beskrevet, fra perioden da hun var syg.
Skrams roman starter in medias res med sætningen ”Aa Gud nej – hun fik det ikke til – Hun fik det ikke til!” hvor man bliver kastet direkte ind i Else Kants verden, hvor hun står med frustrationer over sit maleri.

Romanens hovedperson er Else Kant, en kvinde i 20-30'erne der gift med Knut og sammen har de deres søn Tage. Else er både kunstner, hustru og mor, men det er svært for hende at have overskud til det hele, når hun lider af depression og søvnbesvær... Køb adgang for at læse mere

Kvindesyn under det moderne gennembrud og analyse af "Professor Hieronimus"

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.