En Dråbe i Havet af Kirsten Hammann | Analyse

 • STX 2.g
 • Dansk A
 • 7
 • 11
 • 3101
 • PDF

Romananalyse: En Dråbe i Havet af Kirsten Hammann | Analyse

Danskopgave , som analyserer bogen "En dråbe i havet.", skrevet af Kirsten Hammann. Værket perspektiveres til tendenser i den nyere litteratur, og der er bl.a. en personkarakteristik af hovedpersonen, med analyse af hendes udvikling.

Problemformulering:
"Emne: En dråbe i havet – roman af Kirsten Hammann
Bogen, 'En dråbe i havet,' tager læseren med på en sand udviklingsrejse. Hovedpersonen udvikler sig gennem sit behov for at hjælpe andre og dette behov vil jeg i min opgave forsøge at karakterisere. Desuden vil jeg lave en personkarakteristik af hovedpersonen og analysere hendes udvikling.

Til sidst vil jeg perspektivere bogen til tendenser i den nyere litteratur, deriblandt det eksperimenterende fortælleforhold samt forholdet mellem fantasi og virkelighed."

Lærers kommentar

God overskuelig opgave med problemstillingen i fokus, kunne dog godt gå mere i dybden.

Indhold

Problemformulering: 3
Indledning til opgaven: 4
Behovet for at hjælpe: 5
Personkarakteristik af Mette: 6
Er det virkeligt? 8
Udviklingen: 9
Perspektivering til tendenser i den nyere litteratur: 10
Konklusion: 11
Litteraturliste: 12
Bilag: 13

Uddrag

Indledning til opgaven:
'En dråbe i havet,' handler om mennesket i Vesten. Et sådant menneske er hovedpersonen Mette. Hun har alt, hvad hun nogensinde har drømt om. Hun har så meget overskud, at hun sætter sig for at skrive sin næste bog om u-landene, dog på sikker afstand, hjemme fra lejligheden. Det viser sig imidlertid at være umuligt, og hendes ellers så harmoniske hverdag bliver kaotisk og uoverskuelig. Behovet for at hjælpe omverdenen driver hende.

Men hvorfor har hun dette behov? Hvem er Mette egentlig som person og hvorfor ændrer hun sig så drastisk gennem romanen? For efterhånden som handlingen skrider frem, handler bogen ikke kun om at hjælpe andre. Den handler i ligeså høj grad om, at hjælpe sig selv, som den handler om ulandene. Til sidst er bogen perspektiveret til tendenserne i den nyere litteratur.

(...)

Personkarakteristik af Mette
Mette beskrives indirekte gennem sine handlinger og tanker. Hendes karakter udvikler sig i løbet af romanen fra at være flad og forudsigelig til at være rund og mere sammensat.
Mette har i begyndelsen af bogen en meget rutinepræget hverdag. Hun står op kl. 6.30, smører madpakke til datteren og vækker hende. De spiser morgenmad sammen, gør sig færdige og er altid lige ved at komme for sent til bussen. Når datteren Sofie er afleveret går hun hjem og rydder op, tager sig et bad og går derefter ind og arbejder et par timer. Hun ordner de huslige gøremål og tager sig en lur, inden hun skal hente Sofie. Det er kun weekenderne der er anderledes. Dem tilbringer hun også sammen med Martin, og de laver alle tre noget sammen. Som en rigtig, lykkelig familie.
Mette kalder sig selv for Mette Mæt. ”Før i tiden var hun altid sulten, kun mæt i ganske få timer eller dage ad gangen. Indtil hun mødte Martin og fødte Sofie, så faldt brikkerne på plads. Den ensomme, ufærdige skikkelse blev hel.”... Køb adgang for at læse mere

En Dråbe i Havet af Kirsten Hammann | Analyse

[3]
Bedømmelser
 • 27-05-2013
  Unuanceret sprog og ikke særlig dybdegående. Virker ikke som 2g niveau
 • 28-11-2012
  Givet af 3.g'er på STX
  Er forundret over at du har fået 10 for den! :)
 • 08-11-2012
  Fin opgave til inspiration