[12]

Den grimme Ælling

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå, analysere og fortolke eventyret ”Den grimme Ælling”. Vi beskriver også den litteraturhistoriske sammenhæng, eventyret er en del af.

”Den grimme Ælling” er skrevet af H.C. Andersen. Eventyret udkom første gang den 11. november 1843 i samlingen Nye Eventyr. Samlingen er dog dateret til 1844, og derfor angives dette år ofte som udgivelsesår.

Eventyret handler om en ælling, der kommer til verden og oplever, at han ikke passer ind. Vi følger ham på hans første dag i andegården, hvor han bliver mødt med hån fra andegårdens dyr, fordi han ser anderledes ud. Han er grim, stor og styg, og det vil dyrene i andegården ikke acceptere. Hånen fra andegårdens dyr fortsætter og tager til, og til sidst vender selv hans egen mor sig imod ham.

En dag bliver det for meget for den grimme ælling, og han beslutter sig for at flygte fra andegården. Uden for andegården gennemgår han en række prøvelser i sin kamp for at finde sig selv og sin rette plads. Ved eventyrets slutning indser den grimme ælling, at han i virkeligheden er en smuk svane, og at han altid inderst inde har haft et potentiale, som ikke er blevet anerkendt.

I analysehjælpen finder du først et grundigt resumé af ”Den grimme Ælling”. Herefter er der en side med baggrundsinformation, der er vigtig at kende til for at forstå "Den grimme Ælling". Der er et afsnit om H.C. Andersens liv og forfatterskab, om dannelsesrejsens popularitet i romantikken og om idealet om det kunstneriske geni, som også var populært i forfatterens samtid. Efter baggrundsinformationen finder du siden ”forstå teksten”. Her kan du læse hele eventyret med løbende ordforklaringer af de svære og gammeldags ord i teksten.

I selve analysen er der først en række arbejdsspørgsmål til ”Den grimme Ælling”. Arbejdsspørgsmålene gør det lettere for dig at vide, hvad det er vigtigt at kigge efter, når du selv skal analysere teksten. Efterfølgende gennemgår vi grundigt alle de punkter, der som regel indgår i en analyse af et H.C. Andersen-eventyr. Analysehjælpen kan på den måde også lære dig, hvordan man laver en grundig litterær analyse.

Efter selve analysen finder du en side om tema og fortolkning samt en side om tekstens budskab og morale. Til sidst kan du læse en perspektivering, hvor vi fokuserer på eventyrets romantiske træk, på H.C. Andersens eget liv i forhold til teksten, og på ”Den grimme Ælling” som et eviggyldigt eventyr om menneskets dannelsesproces.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

“Den grimme Ælling” handler om en outsider, der møder modstand i sit opvækstmiljø, men til trods for dette lever lykkeligt til sine dages ende. Den grimme ælling fødes som “stor og styg” og passer ikke ind blandt de andre i andegården. Andegårdens overfladiske normer får ham til at tro, at det betyder, at han ikke er noget værd.

Den grimme ælling bliver først lykkelig, da han vælger at trodse sit sociale opvækstmiljø og lægge afstand til det smålige og kritiske samfund. Han finder sig selv, da han i vandets spejling ser den smukke svane, som han gennem den lange vinter har udviklet sig til at blive.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den grimme Ælling

[12]
Bedømmelser
  • 12-11-2020
    Givet af Studerende på 5. år
    Jeg synes, jeres sider om Den grimme Ælling er gode, detaljerede og dybdegående. De har hjulpet mig til at forstå teksten bedre, så jeg kan se, hvad der er særligt, karakteristisk og vigtigt i denne tekst, når jeg analyserer oversættelser af Den grimme Ælling.
  • 25-01-2021
    Givet af HF-elev på 1. år
    virkelig god hjælp!
  • 16-06-2023
    Givet af HF-elev på 1. år
  • 08-06-2022
    Givet af Underviser på Folkeskolen