Analyse af "Mørke cyklister" af Charlotte Weitze

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 12
 • 13
 • 5146
 • PDF

Analyse af "Mørke cyklister" af Charlotte Weitze

Her finder du en større opgave i Dansk A med en analyse af Charlotte Weitzes novelle "Mørke cyklister" fra novellesamlingen "Mørkets egne" fra 2005.

Elevens kommentar

Novellen hører ind under den stilart der kaldes: Magisk Realisme. Det vidste jeg ikke da jeg skrev den. Det ved jeg nu.

Indhold

Charlotte Weitze
Novelleanalyse af Mørke Cyklister:
Resumé:
Komposition:
Fortælleteknik og Fremstillingsformer:
Miljø:
Personer:
Symbolik:
Temaer:
Perspektivering, Forfatterholdning og Diskussion:
Litteraturliste:

Uddrag

1. Novelleanalyse af Mørke Cyklister:
Novellen Mørke Cyklister er skrevet i 2005 og er en del af samlingen Mørkets egne.
Novellen starter ud med sætningen: Ernst kommer for sent. Ikke bare et par timer, men hele natten. Ikke fordi man endnu kender noget til denne Ernst, men det er en start in medias res, som en rigtig novelle skal starte. Novellen har et meget lille persongalleri, og en brat afslutning.

Resumé
Mørke cyklister er en novelle på ca. 6 sider, der starter ud med at præsentere den ene af de to aktive karakterer i historien: Ernst: Ernst kommer for sent. Hovedpersonen, Monica, går derhjemme og venter tålmodigt på ham, fordi hun elsker ham. Hun bor i et parcelhus med udsigt over mosen. Mosen ligger mellem parcelhuskvarteret og byen. Hun har som altid aftensmaden og de nystoppede skjorter klar. Først sent om natten kommer Ernst hjem.

Den næste aften gentager Monica sine sædvanlige rutiner. Mens pligterne kommer for dagen, vandrer hendes tanker, og hun kommer i tanke om Lucie. Kvinden som alle mænd i byen sukker efter, og som Ernst har et billede hængende af på sit kontor. Billedet forestiller et kvindeansigt, der kigger opad, med sorte øjne og store læber. Tiden går og lydene fra mosen bliver højere, og minder Monica om den eneste gang, hun selv tog genvejen hjem gennem mosen. Det var sidste vinter og Hun havde endnu ikke lært Ernst at kende. Lyset fra byen forsvandt hurtigt og hun kunne intet se. Omkring hende hjulede andre cyklister frem i en rasende fart, og de råbte og skreg. En cyklist ramte Monica så hun væltede, men hun skyndte sig at komme op igen. Mellem træerne så hun et lys med en masse mænd omkring. De sprang rundt, slog hinanden og råbte som var de alle blevet gale. Deres kroppe dampede og de blev ved lige til morgenlyset kom.
Tilbage ved nutiden ringer Monicas telefon, det er Ernst. Noget vælter ... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Mørke cyklister" af Charlotte Weitze

[1]
Bedømmelser
 • 26-04-2016
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Mangler budskab, hvilket er ret vigtigt.. ellers godt