Analyse

Her får du hjælp til at analysere Michael Strunges digt ”Coma” fra 1981. I analysehjælpen har vi fokus på de vigtigste træk i digtet.

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere og tolke digtet, kan du få det med vores generelle vejledning til digtanalyse.

Digtanalyse

Denne analysemodel er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere et digt. Den kan bruges som inspiration til analyse og fortolkning af alle typer af digte, og den er god at benytte både til lektier, opgaveskrivning og eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Middelmådighed og populærkultur fjerner ånd og livskraft

Metaforen, hvor begrebet middelmådighed gøres til en nyre, er også interessant. Normalt renser vores nyrer blodet for affaldsstoffer. Men i digtet udrenser middelmådigheden ”ånd og niveau”. Så metaforen beskriver altså en befolkning, som ikke kan tænke større tanker. 

Endelig er metaforen om populærkulturen som bedøvende og antidepressiv medicin interessant. For den fortæller os, at populærkulturen skaber en kunstig følelse af tryghed og glæde – den er ”kulørt” og ”underholdning”, men reelt ”bedøver” den og er ”antidepressiv”. 

Igen et billede på fjernelse af livskraft, men samtidigt i billede på, at populærkulturen afleder befolkningen fra, at den i virkeligheden har det dårligt psykisk. 

Hygge er som at være i koma

Eftersom ordet ”Hygge” fremhæves i begyndelsen, og digtet giver en billedlig fremstilling af hyggen, så kan vi godt sætte lighedstegn mellem digtets titel ”Coma” og begrebet hygge. Hygge er ikke hyggeligt, men ganske uhyggeligt. Det er en sygdomstilstand, som fjerner al evne til at tænke og handle som individer. 

Digtet efterlader os altså med det indtryk, at hygge er den ultimative flugt fra det virkelige liv. Hyggen efterlader folk sløve og uden kontakt til deres indre følelser. Digtets metaforer gør samlet set den danske kultur til noget sløvende og undertrykkede, som befolkningen ikke forholder sig kritisk til.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind