Der sidder en mand i en sporvogn

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • Ingen givet
 • 5
 • 2070
 • PDF

Romananalyse: Der sidder en mand i en sporvogn

Analyse af den episke roman "Der sidder en mand i en sporvogn" fra 1937, som er skrevet af Mogens Klitgaard - I opgaven kigger jeg blandt andet på forbindelsen mellem Mellemkrigstidens litteratur, romanens handling og tre kapitler i romanen, som er det uddrag jeg har læst.

Uddrag

”Der sidder en mand i en sporvogn” er en episk roman, skrevet af Mogens Klitgaard. Romanen er fra 1937, dvs. fra den litterære periode, vi kalder ”Mellemkrigstiden”. Umiddelbart er dette ikke en tekst, jeg forbinder med litteratur fra mellemkrigstiden, da den ikke omhandler noget, der har direkte forbindelse med krigen. Litteratur fra Mellemkrigstiden omhandler dog heller ikke kun krigen og efterbehandling af denne. Faktisk blev der skrevet meget forskelligt litteratur i denne periode, men ikke alt blev læst med lige stor interesse i samtiden. Én af de ting, som folk havde stor interesse for at læse, var litteratur omhandlende hverdagsproblemerne; ”den lille mands problemer”, som bl.a. skildres af Mogens Klitgaard i netop denne roman.
I 1930'erne slog en kraftig tendens igennem: interessen for de sociale forhold, og de problemer, den omfattende økonomiske krise bragte tæt ind på livet af så mange mennesker. Den bredde strøm af litteratur omhandlende sociale emner, kaldes med en fælles betegnelse ”socialrealistisk”. De problemer, der fremstilles, er hverdags, og det sprog, problemerne fremstilles i, er hverdagssprog, hvilket vil sige et enkelt og letfatteligt sprog, der henvender sig til samfundets middelklasse.
”Der sidder en mand i en sporvogn” skildrer nogle af disse socialrealistiske emner og problemstillinger. Romanen handler om Lundegaard, der netop pga. den økonomiske krise i 1930'erne er blevet tvunget til at sælge sin manufakturforretning i den indre by. Familien flytter derefter ind i en baggårdslejlighed på Vesterbro, og Lundegaard får job som inkassator. Men... Køb adgang for at læse mere

Der sidder en mand i en sporvogn

[29]
Bedømmelser
 • 09-06-2015
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Det er en velskrevet opgave med fin brug af uddrag fra bogen. Afslutningen er lidt vag, der er lidt for mange "jeg tror"'er. Derudover ville det være fint, hvis det stod et sted, at det var en folkeskoleopgave.
 • 20-11-2009
  Jeg syns dette er en fin opgave, godt sprog. jeg syns måske der mangler lidt ved fortolkningen. Men ellers rigtig fin opgave.
 • 11-02-2014
  Rigtig god analyse samt gode pointer og god perspektivering med henhold til perioden
 • 12-11-2013
  God til inspiration :)