Den danske model | Samfundsfag C

  • HTX 1. år
  • Samfundsfag C
  • 10
  • 4
  • 1418
  • PDF

Den danske model | Samfundsfag C

Her ses en besvarelse på spørgsmål om den danske model lavet i Samfundsfag C.

Opgaveformulering

1) Redegør for, hvad der kendetegner den danske model på arbejdsmarkedet. Berør herunder opbygningen af det danske aftalesystem og arbejdsmarkedets indretning.

2) Forklar hvad ”social dumping” går ud på.

3) Hvad er hhv. positivt og negativt ved arbejdskraftens frie bevægelighed – og hvem oplever hhv. positive og negative effekter af fænomenet?

4) Diskuter, i hvilken grad den danske model har sin relevans i et moderne, globaliseret verdenssamfund. Kom herunder ind på, hvilke fordele og ulemper, der vil være forbundet med hhv. at bibeholde og nedlægge den nuværende måde, det danske arbejdsmarked fungerer

Elevens kommentar

Læreren har selv lavet spørgsmålene. Jeg fik ikke udleveret noget materiale. Jeg har kun anvendt de kilder, som er angivet i opgaven.

Uddrag

Opgavebeskrivelse

1) Redegør for, hvad der kendetegner den danske model på arbejdsmarkedet. Berør herunder opbygningen af det danske aftalesystem og arbejdsmarkedets indretning.

I den danske grundlov § 78, bliver der nævnt at enhver kan danne en forening, vi kalder det, foreningsfrihed (til tider også kaldet organisationsfrihed). Det skal dog forgå under lovens rammer. (Danmarks Riges Grundlov, 1953)

Der bliver i artiklen, Social dumping udfordre fagbevægelsen, nævnt at den danske model, er en rollemodel for resten af Europa. Herunder flexicurity, dette term kommer fra to forskellige ord, nemlig flexibility og security, betydningen af disse, fleksibilitet ”her menes der fleksibilitet i arbejdsmarkedet” og sikkerhed, ”her taler man om et sikkerhedsnetværk i arbejdsmarkedet”. (Bræmer , 2009)
Fleksibiliteten findes der flere former af, herunder, numerisk fleksibilitet, lønfleksibilitet, og sidst men ikke mindst har vi arbejdstid-og funktionel fleksibilitet, som bl.a. går ud på at variere arbejdstiden i en bestemt periode. (Beskæftigelsesministeriet, u.d.)

Ordet sikkerhed, findes der også flere former for, vi har bl.a. job-og beskæftigelses sikkerhed. (Beskæftigelsesministeriet, u.d.) Her ses et eksempel: (Larsen, 2015)
Det danske arbejdsmarkedet er delt op i to parter hhv. Arbejdstager og Arbejdsgiver.

Arbejdstagerene er (for det meste) medlem af en fagforening, mens arbejdsgiverene ... Køb adgang for at læse mere

Den danske model | Samfundsfag C

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.