Delopgave C: International konkurrence | Samfundsfag A

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Samfundsfag A
  • 12
  • 6
  • 2947
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Delopgave C: International konkurrence | Samfundsfag A

Her er Studienets eksempelbesvarelse af delopgave C, "International konkurrence", fra eksamenssættet "Konkurrence", der blev stillet i Samfundsfag A på STX d. 30. august 2017.

Du kan bruge besvarelsen som inspiration til din egen opgave.

Opgaveformuleringen lød:

2. Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 (tabel 1, tabel 2, figur 1, tabel 3 og
tabel 4) og supplerende materiale kan udledes om udviklingen i Kinas og USA's
konkurrenceevne. Undersøgelsen skal understøttes af relevante beregninger. Angiv kilde ved anvendelse af supplerende materiale.

3. Diskutér, hvorvidt udviklingen i de økonomiske relationer mellem Kina og USA vil
påvirke dansk udenrigspolitik. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag C2, og du skal anvende viden om mål og midler i dansk udenrigspolitik. Angiv kilde, hvis du anvender supplerende materiale.

Uddrag

Indledning

I denne opgave ønskes undersøgt, hvad der af bilagsmaterialet kan udledes om udviklingen i Kinas og USA's konkurrenceevne. Jeg vil undersøge dette ved først at kigge på eksport og udenlandske investeringer som to forhold, der udtrykker konkurrenceevnen, hvilket gøres vha. tabel 1, tabel 2 og tabel 3. Dernæst vil jeg kigge på tre forhold, som er afgørende for et lands konkurrenceevne vha. figur 1 og tabel 4. Derudover vil jeg inddrage supplerende materiale i form af The Global Competitiveness Report 2017-2018 og i form af artiklen ”Stik mod alle forventninger falder Kinas eksport markant” fra Politiken. Jeg vil understøtte mine argumenter med beregninger i form af indekstal og procentvise stigninger, idet der er fokus på udvikling.

Eksport, import og udenlandske investeringer: Indikatorer for konkurrenceevnen

Et lands konkurrenceevne består af evnen til at afsætte produkter i konkurrence med udenlandske virksomheder. Således vil en god konkurrenceevne til en vis grad blive afspejlet i landets eksportkvote, idet en god konkurrenceevne medfører høj grad af eksport, og i landets importkvote, idet en god konkurrenceevne medfører lav grad af import. Det skal dog siges, at eksport- og importkvoten også afhænger af en række andre faktorer end alene konkurrenceevnen...

---

Indledning

I denne opgave ønsker jeg at diskutere, hvorvidt udviklingen i de økonomiske relationer mellem Kina og USA vil påvirke dansk udenrigspolitik. Diskussionen vil tage udgangspunkt i bilag C2, som er et uddrag fra artiklen ”Den største udenrigspolitiske udfordring”, skrevet af professor Kjeld Erik Brødsgaard og trykt i Jyllandsposten 24.11.2015. Derudover vil jeg inddrage supplerende materiale i form af data fra hjemmesiden www.globalpowerfire.com; Freedom House-rapporten fra 2017 om Kina; kronikken ”Nye mål for Kinas udenrigspolitik” trykt på Berlingskes hjemmeside 29.12.2014 og analysen ”Hvor stor er dansk eksport og hvem er vores samhandelspartnere?” fra Danmarks Statistik. Der vil løbende blive anvendt viden om mål og midler i dansk udenrigspolitik.

Udviklingen i de økonomiske relationer mellem Kina og USA

De økonomiske relationer mellem Kina og USA er præget af, at den kinesiske indflydelse i økonomiske sammenhænge er blevet væsentligt øget. Som det fremgår i C2, er Kina i dag verdens største økonomi, og den kinesiske udenrigshandel har for flere år siden overhalet den amerikanske. Tilsvarende fylder den amerikanske økonomi således relativt mindre på den internationale scene. Ændringen i relationerne... Køb adgang for at læse mere

Delopgave C: International konkurrence | Samfundsfag A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.