Delopgave A: Danskerne og velfærdsstaten | Samfundsfag A

- STX 3.g
- Samfundsfag A
- 12
- 6
- 2542
Eksempelbesvarelse: Delopgave A: Danskerne og velfærdsstaten | Samfundsfag A
Her er Studienets eksempelbesvarelse af delopgave A, "Danskerne og velfærdsstaten", fra eksamenssættet "Fællesskabets forfald", der blev stillet i Samfundsfag A på STX d. 24. maj 2017. Du kan bruge besvarelsen som inspiration til din egen opgave.
Opgaveformuleringen lød:
2. Undersøg, hvad der af bilag A1 kan udledes om danskernes syn på velfærdsstaten. I undersøgelsen skal du anvende viden om velfærdsmodeller.
3. Diskutér, hvilke fordele og ulemper, der kan være forbundet med, at Danmark bevæger sig væk fra den universelle velfærdsmodel, som påstanden lyder i bilag A2. Diskussionen skal tage udgangspunkt i bilag A2, og du skal anvende viden om stat,
marked og civilsamfund.
Du kan læse meget mere om velfærdsstaten i vores kompendium om velfærdsstaten.
Uddrag
Indledning
I denne opgave vil jeg undersøge, hvad der af bilag A1 kan udledes om danskernes syn på velfærdsstaten. Jeg vil undersøge to aspekter af synet på velfærdsstaten, nemlig dels synet på velfærdsstatens udvikling og fremtid, hvilket vil blive undersøgt vha. figur 1 og tabel 1, dels tilslutningen til velfærd og skat, hvilket vil blive undersøgt vha. figur 2, 3 og 4. Jeg vil løbende anvende viden om to ud af de tre velfærdsmodeller, nemlig den universelle og den residuale, hvorfor jeg kort vil definere dem.
Den universelle og den residuale velfærdsmodel
I den universelle velfærdsstat har alle borgere adgang til velfærdsydelserne, som typisk har en høj standard. Velfærden sikres gennem skat, hvormed staten spiller en stor rolle. I modsætning hertil er velfærden forbeholdt de allersvageste i den residuale model, og standarden for ydelserne er lav. Det betyder, at den øvrige befolkning køber sig til services, hvorfor markedet spiller en stor rolle.
Danskernes syn på velfærdsstatens udvikling og fremtid
Danskernes syn på velfærdsstatens udvikling kan undersøges med figur 1 (2013), som viser danskernes holdning til, om kvaliteten på fire universelle velfærdsområder (ældreplejen, hospitalsvæsenet, folkeskolen og daginstitutionerne) er blevet forbedret eller forringet inden for de seneste fem år. Det ses, at et klart flertal af danskerne mener, at kvaliteten...
---
Indledning
I denne opgave vil jeg diskutere fordele og ulemper forbundet med, at Danmark, som bilag A2 hævder, bevæger sig væk fra den universelle velfærdsmodel. Bilag A2, som er et uddrag af artiklen ”Universel velfærd er snart fortid” (Ugebrevet Mandag Morgen 24.1.2014) af Andreas Baumann, er en reaktion på, at børnetilskuddet gøres indkomstafhængigt. Ifølge artiklens forfatter betyder det, at der kun er få reelle universelle velfærdsydelser tilbage. Denne opgave vil diskutere fordele og ulemper inden for to områder - Danmarks internationale konkurrenceevne og den sociale sammenhængskraft - da disse to områder forventes at blive påvirket kraftigt af en bevægelse væk fra den universelle velfærdsmodel. Jeg vil undervejs anvende viden om stat, marked og civilsamfund.
International konkurrenceevne
Globaliseringen har medført, at danske virksomheder skal konkurrere på det internationale marked, hvorfor en høj konkurrenceevne er nødvendigt. Man kan argumentere for, at den danske konkurrenceevne ikke er så god, som den kunne være, fordi skattetrykket er meget højt i Danmark. Det høje skattetryk betyder, at virksomhederne skal betale en høj løn til deres ansatte, hvilket dels giver incitament for danske virksomheder til at outsource deres produktion, og dels gør det mindre attraktivt for udenlandske virksomheder at flytte deres produktion til Danmark. Grunden til, at skattetrykket... Køb adgang for at læse mere Allerede medlem? Log ind