Barndommens gade af Tove Ditlevsen | Romananalyse

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 10
  • 7
  • 1922
  • PDF

Barndommens gade af Tove Ditlevsen | Romananalyse

Få hjælp til din analyse af Barndommens gade af Tove Ditlevsen med denne romananalyse. I opgaven kommer en karakteristik af hovedpersonen Ester og det miljø hun vokser op i på Vesterbor i 1930'erne. Der er særligt fokus på ensomhedsmotivet, og hvorvidt romanen kan kaldes en selvbiografi eller ej.

Studienets kommentar

Hvis du søger efter hjælp til digtet Barndommens gade af Tove Ditlevsen, så finder du vores analysehjælp her.

En fin romananalyse af Barndommens gade af Tove Ditlevsen. Den giver en rigtig god beskrivelse af Ester. Et andet positivt træk ved opgaven er, at den pointerer at man ikke entydigt kan kalde bogen for en selvbiografi, da der er store forskelle på hovedpersonen Ester og forfatteren Tove Ditlevsen.

Uddrag

Indledning

Jeg har valgt at arbejde med romanen ”Barndommens Gade” af Tove Ditlevsen. Romanen skildrer det mellemste, men primært de laveste sociale lag i 1930'ernes København.

Jeg vil analysere og fortolke romanen specielt med henblik på ensomhedsmotivet. Afslutningsvis vil jeg vurdere, hvorvidt romanen er en selvbiografi.

Analyse og fortolkning af Tove Ditlevsens ”Barndommens Gade”
Tove Ditlevsen (1917-1976) er i dag en af dansk litteraturs største kvindelige forfattere både inden for prosa, men også i høj grad inden for digtning. Hendes forfatterskab var meget præget af det realistiske syn på mennesket og dettes miljø. Historierne og digtene handler derfor ofte om menneskets behov – kærlighed og tryghed, eller manglen på dette. Hun debuterede i 1939 med digtsamlingen ”Pigesind”, der blev startskuddet til en karriere fyldt med op- og nedture. Mange af hendes fortællinger er baseret på hendes eget liv, hvilket hun var meget bevidst om, idet hun opfattede det som et kunstnerisk grundvilkår. Det er blandt andet nævnt af Klaus Rifbjerg: ”at hun altid har brugt erindringen som udgangspunkt for sine værker og at hun altid har været en stor erindringskunstner .”
”Barndommens Gade” er skrevet i 1943, og fortæller om en lille piges håb og drømme, der aldrig vil gå i opfyldelse.
Romanen er delt op i tre kronologiske dele, der hver skildrer en episode af hovedpersonen Esters liv. Første del går fra barndommen til konfirmationen. Angsten præger Esters hverdag og mørket er farligt. Hjemmet skildres som et sted, hvor Ester lider under svigt fra forældrene. Det resulterer i, at hun bliver sendt ud på landet, da skolelægen mener, at hun er undervægtig. I skolen søger Ester hele tiden grænsen ved at provokere lærere og elever for at få den opmærksomhed, som hun så ængsteligt higer efter. Hendes små numre ender dog altid med, at pigerne i klassen tager endnu mere afstand fra hende, end de gjorde før. Barndommen er altså et stort puslespil, hvor Ester er brikken, der ikke hører til. I anden del er Ester blevet konfirmeret og skal derfor ud for at arbejde. Det var en norm, at man som pige stoppede efter mellemskolen og derefter kom ud og lærte, hvad kvinden skulle kunne og gøre i huset. Ester finder en ny side af sig selv og prøver med langsomme... Køb adgang for at læse mere

Barndommens gade af Tove Ditlevsen | Romananalyse

[7]
Bedømmelser
  • 13-03-2013
    Givet af 3.g'er på STX
    Det er godt skrevet. Det er godt forklaret, man kommer ind i tankgangen. Lidt mere fortolkning.
  • 28-02-2014
    Rigtig god aflevering, dog mangler jeg lidt mere fortolkning :)
  • 14-06-2016
    Givet af Studerende på 5. år
    Inspirerende man kan nemt giver en 10 tal.
  • 12-05-2015
    En god opgave til inspiration.