Danmark til Ejderen

  • STX 1.g
  • Historie A
  • 10
  • 6
  • 1076
  • PDF

Danmark til Ejderen

Denne opgave indeholder en analyse og fortolkning af Orla Lehmanns tale "Danmark til Ejderen!" fra 1842, som handler om nationalliberal grænsepolitik.

Lærers kommentar

Fin opgave

Studienets kommentar

Opgaven er skrevet i Historie, og den indeholder ikke en danskfaglig analyse af argumentationsformen i talen.

Indhold

Indledning
Redegørelse
Kritisk analyse
Vurdering
Konklusion

Uddrag

Efter at kong Frederik VII d. 5. Juni 1849 skrev under på grundloven i Danmark, bevægede enevælden sig langsomt mod folkestyre. Der gik dog mange år inden vi i Danmark fik det demokrati som vi kender i dag – altså var det ikke kun mænd over 30 der kunne stemme, men alle over 18 år. Ordet demokrati stammer fra Grækenland og betyder folkestyre. Demokrati stammer fra den græske by, Athen, og er fra omkring år 500 f. Kr. Folkestyre kommer af ordene demos (folk) og kratos (styre). Demokrati betyder overordnet, at folket styrer og har magten. Det er flertallet der bestemmer over mindretallet, og har det sidste ord. Et velfungerende samfund er bygget op af et godt demokrati, da dette giver mulighed for at give deres mening til kende, og at de har noget at skulle have sagt.

Redegørelse
Demokrati betyder meget for samfundet. På denne måde kan samfundet føle sig tryg, og sikre i deres land. Demokrati gør også at alle borgere har noget at sige, og kan komme med deres mening. Ordet stammer fra Grækenland, selvom demokratiet giver folket indflydelse, er det samtidig også tidskrævende, og det kan være svært at blive enige og tage demokratiske beslutninger... Køb adgang for at læse mere

Danmark til Ejderen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.