Crisis que mata - Spansk A - Eksamen 19. august 2016 - HHX

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • HHX 3. år
  • Spansk A
  • 12
  • 4
  • 1475
  • PDF

Crisis que mata - Spansk A - Eksamen 19. august 2016 - HHX

Her finder du Studienets eksempelbesvarelse af "Crisis que mata", som er titlen på eksamen den 19. august for Spansk A på HHX. Det handler om sammenhængen mellem det stigende antal selvmord i Spanien og den økonomiske krise.

"Crisis que mata" indeholder først vores besvarelse af alle underspørgsmålene i opgave 1, der handler om teksterne 'Una pareja se suicida por "motivos económicos'", "Me siento fracasado, vacío y solo" og illustrationen "Suicidios en España". Vi har så vidt muligt besvaret alle underspørgsmålene med 200 ord hver, så du kan se eksempler på fyldestgørende besvarelser, såfremt du kun vælger at skrive om et enkelt spørgsmål. Dernæst besvarer vi oversættelsen i opgave 2, der i dette tilfælde handler om den økonomiske krise som årsag til selvmord i Spanien. Til sidst har vi givet et bud på en besvarelse af opgave 3, der er en e-mail. I dette tilfælde skal du skrive til organisationen AIPIS som journalist hos Kristeligt Dagblad. I din e-mail skal du blandt andet fortælle, at du er ved at skrive en artikel om sammenhængen mellem den økonomiske krise og det stigende antal selvmord i Europa.

Spørgsmål
"Crisis que mata" indeholder følgende spørgsmål:

Opgave 1
Besvar på spansk højst 3 af følgende spørgsmål. Teksten skal inddrages. Besvarelsen skal fylde ca. 200 ord.
1. Según el texto 1, ¿qué ha pasado en Galicia? ¿Piensas tú que hay una relación entre problemas económicos y suicidios? Apoya con argumentos.
2. En el texto 1 los médicos dicen: “La crisis económica está pasando una dramática factura a los españoles” (líneas 9-10). Explica y comenta. Tienes que incluir el texto 3.
3. En el título del texto pone: “Crisis que mata”. Explica y comenta el título.
4. ¿Cómo es la situación de la persona del texto W? ¿Piensas tú que es una buena idea escribir sobre problemas personales en los medios sociales?
5. Describe la situación de suicidios en España. Tienes que incluir el texto 3. En tu opinión, ¿qué pueden hacer los españoles para mejorar la situación?

Opgave 2
Oversæt til spansk:
Den økonomiske krise er ubarmhjertig. Spørgsmålet er imidlertid, om den også kan slå ihjel. En britisk rapport viser, at næsten 10.000 personer fra Europa og Nordamerika har begået selvmord som direkte konsekvens af den internationale recession. Rapporten viste et lavt antal selvmord i begyndelsen af 2007, men i 2009 steg antallet meget.
”Desværre overrasker udviklingen os ikke”, siger Andy Bell i et kort interview med den britiske avis The Guardian. ”Jeg håber ikke, at tendensen fortsætter, men ingen kan spå om fremtiden”.
Arbejdsløshed, gæld og utroskab er i dag hyppige årsager til selvmord.

Opgave 3:
Løs på spansk nedenstående opgave. Der lægges vægt på en selvstændig og velstruktureret besvarelse.

Som journalist på Kristeligt Dagblad skal du skrive en artikel om sammenhængen mellem den økonomiske krise og det stigende antal selvmord i Europa. På nettet har du læst om Asociación de Investigación, Prevención e Intervención del Suicidio (AIPIS).
Du skriver en mail til AIPIS, hvori du kort informerer om baggrunden for din henvendelse. Du skriver desuden, at du er meget interesseret i at mødes med organisationens præsident, Javier Jiménez Pietropaolo. Du er særligt interesseret i forebyggelse og professionel støtte til selvmordstruede. Du beder AIPIS sende mulige mødedatoer. Lav en passende afslutning.

Skriv på spansk mailen til info@redaipis.org. Du skriver selv under.

Studienets kommentar

Hvis du vil have mere hjælp til, hvordan du bedst oversætter teksten i delopgave 2, kan du her se Studienets hjælp til oversættelse.

Hvis du har brug for mere hjælp til den grammatiske side af opgaven, anbefaler vi Studienets kompendium til spansk grammatik.

Crisis que mata - Spansk A - Eksamen 19. august 2016 - HHX

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.