Paris under 2. verdenskrig

  • HHX 2. år
  • Historie B
  • 10
  • 14
  • 3246
  • PDF

Paris under 2. verdenskrig

Større opgave i Historie, som handler om Paris under 2. verdenskrig med udgangspunkt i Charles de Gaulles tale til det franske folk 18. juni 1940.

Opgaveformulering
Jeg vil redegøre for Charles de Gaulles militære stilling og Frankrigs situation da Paris blev besat under 2. verdenskrig, så vil jeg analysere Charles de Gaulles tale til det franske folk og til sidst vil jeg vurdere hvilken indflydelse talen, havde på det franske folk.

Lærers kommentar

God bearbejdet opgave.

Elevens kommentar

Mulige forbedringer: Flere informationer på kilder. Lidt sprogligt. Manglede at konkluderer, nogle af de analyser jeg havde foretaget mig i analysedelen.

Indhold

Indledning
Motivation
Problemformulering
Metodeafsnit
Afgrænsning
Redegørelse
Analyse
Kildekritik
Diskursanalyse af talen
Argumentationsanalyse
Appelformsanalyse
Vurdering
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Indledning
Motivation
Efter det tyske angreb mod Frankrig i 1940 blev Charles de Gaulle udnævnt til general og indtrådte i Paul Reynards regering. Reynards efterfølger, som kom til kort tid efter general udnævnelsen, Philippe Pétain ville anmode om våbenstilstand med tyskerne. Den ide var de Gaulle bestemt ikke fan af og fløj straks til England. Herfra opfordrede han de franske tropper til at fortsætte kampen. De Gaulle havde nok set modstanden komme, eftersom han blev dømt til døden af Vichystyret.
Jeg har valgt at skrive om Charles de Gaulle, da jeg mener, at netop hans politik og holdninger var afgørende ikke blot for Frankrig, men måske også verdens fremtid.

Metodeafsnit
Jeg vil først og fremmest benytte mig af en kildekritik af talen. Så vil jeg gå i dybden med en diskursanalyse af selve talen, og en argumentationsanalyse for at se hvordan han bakker sine påstande op. Og til sidst vil jeg lave en appelformsanalyse for at se hvordan han når ud til sine modtagere.

Afgrænsning
Jeg vil komme ind på Charles de Gaulles vej til og i militæret, samt hvad der foregik i 1.- og 2. verdenskrig, omkring de Gaulle. Og så vil jeg under analysedelen kun forholde mig til Charles de Gaulles tale.

---

Analyse
Kildekritik af; Charles de Gaulles tale transmitteret af BBC, i London, til det franske folk.

Oprindeligt sendt ud til det franske folk den 18. juni 1940, da den franske regering var indgå våbenstilstand med Hitler. Talen blev ikke optaget, så Charles de Gaulle foretog derfor en tilsvarende tale 4 dage efter, den 22. juni 1940, som blev optaget. Det er derfor en førstehåndkilde vi har med at gøre.10

Talen er til alle franske styrker på land, vand og i luften, som enten befinder sig nær London eller har mulighed for at komme til ham. Budskabet er at tilslutte sig ham, i kampen om et frit Frankrig... Køb adgang for at læse mere

Paris under 2. verdenskrig

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.