SSO i Biologi om EPO og Hæmatokritværdi

 • HF 2. år
 • SSO (Biologi B)
 • Ingen givet
 • 26
 • 7221
 • PDF

SSO i Biologi om EPO og Hæmatokritværdi

Rapporten undersøger EPO og går i dybden med, hvordan kroppen danner EPO, og hvad hæmatokritværdien viser. Vi undersøger blandt andet, om man kan hæve sin hæmatokritværdi ved træning uden at dope sig med EPO.

Indhold

Indholdsfortegnelse……………………………………………………………………….s.1
Indledning…………………………………………………………………………………s.2
Erythropoietin…………………………………………………………………………….s.3-5
Ilt-binding………………………………………………………………………………...s.5-7
Energistofskifte…………………………………………………………………………. s.7-8
Ophold i højde……………………………………………………………………………s.8-11
Sport og EPO……………………………………………………………………………..s.11-13
Kan hæmatokritværdien øges ved træning?……………………………………………. .s.13-14
Bevis………………………………………………………………………… …...s.14-15
Diskussion…………………………………………………………………………...s.16
Dehydrering………………………………………………………………………………s.16
Bevis………………………………………………………………………………...s.16-17
Diskussion…………………………………………………………………………..s.18
Fordele og ulemper………………………………………………………………………s.18-19
Konklusion……………………………………………………………………………….s.19-20
Litteraturliste……………………………………………………………………………..s.21-24

Uddrag

Indledning
EPO er et af de mest kendte dopingmidler, som bl.a. skyldes dopingskandalen ved cykelløbet Tour de France i 1998. Tidligere var der stor respekt for f.eks. cykelryttere, men nu er det vendt, og man mistænker dem. De har selv været med til at skabe tvivl omkring sig. I tidens løb har man set den ene cykelrytter efter den anden blive udelukket pga. for høje hæmatokritværdier, som gør, at de kan yde mere.

De forsvarer sig med at sige, at det skyldes deres mangeårige hårde træning, eller dehydrering. For at se om det passer, har jeg observeret 2 forsøg, som giver svar på om påstanden passer. Mange folk i dag forbinder kun EPO med doping i sportsverdenen, men EPO er mere end bare et doping middel. Det findes også naturligt i kroppen, og bruges i dag af mange mennesker i forbindelse med nyresygdom; men har desværre også bredt sig til sportsverdenen, hvor det anvendes som et præstationsfremmende middel.

Den enkelte sportsperson gør alt for at vinde, bl.a. vil nogle være villige til at bruge ulovlige midler for at nå til tops. Det er ikke meningen, at det skal være en dopingopgave, men da det er herfra folk kender hormonet EPO, kan man ikke komme udenom at tale om bl.a. fordele og ulemper ved brug af EPO i sportsverdenen. Det er bl.a. herfra, man har fået så meget viden, da der har været mange undersøgelser og forsøg med EPO i forbindelse med træning.

Målet med opgaven er at få undersøgt, hvad EPO generelt er, dennes fordele og ulemper samt hvordan hypoxi bl.a. påvirker EPO-produktionen. For at belyse dette emne har jeg brugt adskillige engelske og danske artikler, bøger samt været i kontakt med Antidoping Danmark. I forbindelse med emnet har det også været nødvendigt at belyse andre ting f.eks.: iltbindningen, energistofskiftet samt om hæmatokritværdien kan øges ved træning... Køb adgang for at læse mere

SSO i Biologi om EPO og Hæmatokritværdi

[7]
Bedømmelser
 • 07-12-2010
  Opgaven var lige i øjet og svarede på alle mine spørgsmål
 • 27-04-2004
  God gennemgang.. God til inspiration!
 • 09-03-2008
  kanon
 • 13-12-2007
  Super god opgave (y)

Materialer relateret til SSO i Biologi om EPO og Hæmatokritværdi.