Bestemmelse af umættede fedtsyrer | Rapport i Kemi B

  • STX 1.g
  • Kemi B
  • 10
  • 7
  • 1764
  • PDF

Bestemmelse af umættede fedtsyrer | Rapport i Kemi B

Rapport i Kemi B, hvor formålet er at undersøge forskellige fedtstoffer for deres indhold af dobbeltbindinger, hvor der på baggrund af dette kan vurderes fedtstoffernes indhold af umættede fedtsyrer til at være lavt eller højt.

Lærers kommentar

Meget klar og velskrevet rapport med supergod analyse der sammenholder eksperimentelle resultater med det vi forventer fra teorien. Fejlkilder kan være mere præcise.

Studienets kommentar

Opgaven indeholder lærers kommentarer.

Indhold

Formål
Teori
Apparatur
Kemikalier
Forsøgsopstilling
Metode
Resultater og analyse
Fejlkilder
Konklusion

Uddrag

TEORI
De fedtstoffer som anvendes i husholdningen består normalt af triglycerider. Triglycerider er opbygget af propan-1,2,3-triol, som også kaldes glycerol, sammen med 3 fedtsyrer. Fedtsyrer består af et forgrenet carbonhydrid, hvor CH_3 gruppen på det forreste C-atom er udskiftet med en carboxylsyregruppe. Glycerol består af alkanen propan C_3 H_8, hvor et H-atom på hvert C-atom er udskiftet med en OH-gruppe, som også kaldes en hydroxygruppe. De 3 fedtsyrer binder sig til glycerol ved en kondesationsreaktion, hvor hver af de 3 fedtsyrer binder sig til H-atomet i glycerols hydroxygruppe, hvorved der fraspaltes vand.
Fedtsyrerne kan være enten umættede eller mættede, hvor dette afhænger af om fedtsyrerne indeholder 1 eller flere dobbeltbindinger...
Fedtstoffers smeltepunkt hænger sammen med fedtstoffets molekylestruktur. De mættede fedtstoffer som ikke indeholder dobbeltbindinger er som regel faste, fordi de let falder på plads i en flad lineær struktur. Derved skaber det en større kontaktflade, og smeltepunktet er derfor højere, fordi C-atomerne i carbonhydridkæden er sværere at adskille. Når en fedtsyre derimod har en dobbeltbinding giver det et knæk på carbonhydridkæden i den umættede fedtsyre. Det skaber en anderledes bindingsvinkel i én eller nogle få af bindingerne som ødelægger den flade lineære struktur. Kontaktfladen bliver mindre mellem molekylerne fedtsyren og andre molekyler, og derfor også lettere at adskille fra hinanden, og herved får fedtstoffet et lavere smeltepunkt.
I dette forsøg, da vi beskæftiger os med en additionsreaktion kan det påvises ved et farveskift i reaktionsblandingen, da dibrom i vandig opløsning er gul/orange, men da der ved additionsreaktionen dannes et farveløst produkt. Vi vil derfor kunne se, at hvis der adderes meget dibrom, og farven fra det tilsatte brom vand forsvinder, så indeholder fedtstoffet mange dobbeltbindinger. Hvis der til gengæld er få dobbeltbindinger, så vil der være dibrom tilbage, og ændringen i farven vil være...

APPARATUR
• Reagensglas
• Propper
• Reagenglasstativ
• Måleglas
• Plastpipetter
• Spatler
• Alufolie
• Mærkater

KEMIKALIER
• Mættet opløsning af dibrom i vand
• Heptan
• Olivenolie
• Rapsolie
• Tidselolie
• Smør... Køb adgang for at læse mere

Bestemmelse af umættede fedtsyrer | Rapport i Kemi B

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.