Analyse af kapitel 10 i romanen Barndommens gade

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1591
  • PDF

Analyse af kapitel 10 i romanen Barndommens gade

Her er tale om en analyse og fortolkning af kapitel 10 i Tove Ditlevsens roman. Opgaven giver en god karakteristik af Ester og hendes forhold til veninden Lisa. Derudover er der en god perspektivering til Frasje Versloots maleri ved navn "Maskerade".

Studienets kommentar

Denne opgave giver en god analyse og fortolkning af Barndommens gade - kapitel 10 - og vælger passende at undersøge, hvordan masker tematiseres i netop dette uddrag. Udover den gode analyse er der en passende sammenligning med Tove Ditlevsens eget liv. Det er fint at det ikke fylder mere et enkelt afsnit - på den måde holdes fokus på det vigtigste, som er teksten.

Uddrag

En maske kan være mange ting og kan bruges til mange ting. De fleste mennesker bruger masken til at fuldende en udklædning i fysisk forstand, mens andre bruger den i overført betydning. Det vil sige, at de gemmer sig selv bag en facade, hvor de tror, at de er mere elskede eller accepterede. Begge slags masker er et af de temaer, som Tove Ditlevsen skildrer i kapitel 10 i ”Barndommens gade” fra 1943, hvor vi befinder os i mellemkrigstidens København, hvor levevilkårene er vidt forskellige. Kapitlet præsenterer to polariserede miljøer, henholdsvis arbejderkvarteret med de snævre gader og usle forhold og de velhavendes kvarter med de brede, lyse gade og beundringsværdige eksistenser. Det er forskellen mellem disse to miljøer, at handlingen tager sit udgangspunkt. Hovedpersonen Ester, hensat til en ydmyg tilværelse i fattigdom, drømmer om at blive rig, velduftende og iklædt en stor pels. Men snart vil hun opdage, at hendes ønske om en bedre og radikalt anderledes fremtid ikke er inden for rækkevidde. Hun er taget på eventyr med sin veninde Lisa i en anden og ukendt verden men vender skuffet hjem. Hun befinder sig et sted i dybet med ønsket om at komme op til overfladen og opleve en anden og mere retfærdig virkelighed. En lille piges håb opstår, dyrkes og brister i mødet mellem to forskellige verdener.

Historien er kronologisk bygget op og fortælles i nutid gennem en observerende 3. persons eksplicit fortæller, hvilket gør, at læseren engageres i fortællingen. Kapitlet er fortalt med sympati for den skrøbelige og håbefulde Ester. Det er hende, der er i fokus og hendes synsvinkel, der pådrages i... Køb adgang for at læse mere

Analyse af kapitel 10 i romanen Barndommens gade

[2]
Bedømmelser
  • 18-01-2016
    det er en god opgave
  • 03-05-2014
    god og kreativ analyse