AT synopsis om Jonestown

  • STX 3.g
  • AT (Religion C, Samfundsfag A)
  • Godkendt
  • 5
  • 1796
  • PDF

AT synopsis om Jonestown

Her finder du en AT Synopsis skrevet i Religion C og Samfundsfag A, som handler om masseselvmordet i Jonestown.

Problemformulering
Hvordan førte Jim Jones religiøse tanker omkring dommedag, samt hans politiske holdninger, til masseselvmord?
Problemstillinger:
Ad1) Hvad var Peoples Temple og hvad gik Jonestown sekten ud på?
Ad2) Hvilke inspirationskilder har Jim Jones haft?
- Politiske inspirationskilder
- Religiøse inspirationskilder
Ad3) Er der andre former for sekter, der har udløst noget lignende?

Uddrag

Ud fra begrebet katastrofe, har jeg valgt emnet Jonestown i fagene religion og samfundsfag. Begrebet katastrofe kan ses fra flere forskellige vinkler, og det er op til det enkelte individ at vurdere, hvor grænsen går fra ulykke til katastrofe. Jeg har her vurderet, at Jonestown var en katastrofe, da der døde over 900 mennesker, og det var en verdensomfattende begivenhed, der gik udover mange uskyldige mennesker. Katastrofer forbindes oftest med naturskabte katastrofer, men egentlig er de værste katastrofer menneskeskabte, da vi her selv er skyld i dem. Jonestown katastrofen var menneskeskabt af den karismatiske leder Jim Jones, der manipulerede hundredevis af medlemmer til at tage deres eget liv. Religion og samfundsfag kombinerer hinanden godt i forholdet til emnet Jonestown, da der er tale om en religiøs sekt, hvorved religion kan give religiøse forklaringer på, hvad sektens baggrund var, samt hele masseselvmordets begrundelse. Ud over det, kan den samfundsfaglige vinkel på faget, give forklaring på de politiske holdninger i sekten, samt magtbegrebet. 

...

Metode og teorier:
For at opnå den bedste forståelse af fagene religion og samfundsfag, har jeg gjort brug af forskellige metoder i hvert enkelt fag. I dette emne omkring Jonestown har jeg som det første brugt ritualanalysen. I analysen af ritualer handler det om at undersøge ritualers handling, symbolik og betydning. Jonestown ses ikke som et ritual men mere end sekt. Dog var der mange rituallignende elementer, såsom Jim Jones' gentagne prædiker omkring dommedag og hans måde at forene medlemmerne ved hjælp af dans og sang.
En anden metode som der også er blevet gjort brug af inden for religion er argumentationsanalyse. Her lægges der vægt på hvordan en kilde formidler sit budskab. Ved hjælp af denne metode har det givet mig en forståelse af Jim Jones' sidste tale. Der bl.a. også blevet brugt religionsfænomenologisk teoridannelser som ritualer, offer og eskatologi.

...

Ad 1) Hvad var Peoples Temple og hvad gik Jonestown sekten ud på?
Peoples Tempel var en religiøs organisation, som blev grundlagt i 1955 af Jim Jones. Jim Jones var besat af religion og døden, og han gik ind for kommunisme og socialisme.
I begyndelsen var Peoples temple en frikirke, men skilte sig meget ud, da både sorte og hvide var medlemmer.

...

Ad2) Hvilke inspirationskilder har Jim Jones haft?
Religiøse inspirationskilder:
Peoples Temple bliver omtalt som en dommedagssekt. Disse sekter tror på apokalypse og millenarisme. Da Peoples Temple var en kristen kirke, har Jim Jones have taget udgangspunkt i kristendommens syn på dommedag.

...

Ad3) Er der andre former for sekter, der har udløst noget lignende?
Der har fandtes massere af små religiøse sekter, der har begået kollektivt selvmord i håb om at komme til et bedre sted; deriblandt Solar Temple, Waco og Heaven's Gate.

... Køb adgang for at læse mere

AT synopsis om Jonestown

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.