Argumenterende artikel om kroppen som middel til at opnå magt

  • HF 2. år
  • Dansk A
  • 12
  • 5
  • 2053
  • PDF

Argumenterende artikel om kroppen som middel til at opnå magt

Denne opgave er Studienets eksemplariske besvarelse af opgave 3 fra den skriftlige eksamen i Dansk A på HF fra den 1. december 2016.

Eksempelbesvarelsen er en argumenterende artikel om kroppen som middel til at opnår magt ud fra de to blogindlæg "Brug din erotiske kapital og være cool!" (2011) af sociolog Emilia van Hauen og "Nej til erotisk kapital" (2011) af Mette Moestrup.

Opgaveformulering
Opgave 3
Skriv en argumenterende artikel om kroppen som middel til at opnå magt.
Som en central del af din artikel skal du gøre rede for synspunkter og for måden,
der argumenteres på, i teksten af Emilia van Hauen (tekst 7)
Diskuter synspunkterne, idet du inddrager Mette Moestrups tekst (tekst 3) Desuden kan du inddrage andet materiale fra hæfte 1

Studienets kommentar

Se også Studienets vejledning til at skrive argumenterende artikler, hvis du har brug for mere hjælp: Argumenterende artikel | Model & vejledning.

Uddrag

Der kæmpes for ligestilling mellem kønnene i det danske samfund. For selvom kvinderne fik stemmeret i 1915, halter ligestillingen efter på flere punkter. F.eks. er der stadig langt flest mænd på landets topposter, og mænd får stadig højere løn end kvinder i tilsvarende stillinger. Men er det i virkeligheden kvindernes egen skyld, at de sakker bagud på arbejdsmarkedet? Når nu kvinderne har de bedste uddannelser, bør de så ikke kunne få de bedste jobs? På sin egen hjemmesiden gav Emilia van Hauen i 2011 udtryk for, at kvinderne skal hive skørtet op og slå håret ud, hvis de vil frem i livet. Det gjorde hun med indlægget ”Brug din erotiske kapital og vær cool!”.

Fra støvet kone til selvbevidste Fru Fræk
Emilia van Hauen tror på, at man skal begynde at bruge sin erotiske kapital, hvis man vil forbedre sine chancer for at få drømmejobbet, eller hvis man vil føle sig ”fri, stærk, interessant og livsglad”. Og det er især kvinderne, der skal komme i gang med at sætte fokus på deres seksualitet. Den erotiske kapital består ifølge hende af ”skønhed, sexappeal, charme, livlighed, social præsentation og seksualitet”, men kan komme til udtryk på flere forskellige måder, f.eks. ved at male eller bage.
Emilia van Hauen inddrager Anne Mette Rasmussen og Michelle Obama som eksempler på kvinder, der forstår at bruge deres udstråling til noget positivt. Den største forandring ses hos Anne Mette Rasmussen, som før i tiden fremstod grå og kedelig. Men efter sin medvirken i Vild med Dans er Anne Mette Rasmussen blevet til ”Selvbevidste Fru Fræk”, som følge af at hun har opdaget sin erotiske kapital. Emilia van Hauen ser Helle Thorning-Schmidt som modsætning til Anne Mette Rasmussen. For selvom den daværende statsminister forstår at klæde sig moderigtigt, benytter hun alligevel ikke sin erotiske kapital. Skribenten fortæller ikke, hvordan det kan ses, at Helle Thorning-Schmidt ikke bruger sin sexappeal, men understreger, at hun ville virke mere troværdig og ægte, hvis hun gjorde brug af den. Desuden nævner hun, at Helle Thorning-Schmidts erotiske kapital er ”lige så langt væk, som nogle af de løfter hun gav under valgkampen”, og kritiserer dermed ikke blot den tidligere statsminister for hendes mangel på charme og seksualitet, men også for hendes løftebrud.

Find dit indre vilddyr frem
I indlægget gør Emilia van Hauen opmærksom på, at nogle kvinder ser hendes holdning som undertrykkende eller nedværdigende. Dog er den erotiske kapital en naturlig ting, som... Køb adgang for at læse mere

Argumenterende artikel om kroppen som middel til at opnå magt

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.