Analyse af "Tepotten" af H.C. Andersen

 • STX 1.g
 • Dansk A
 • 10
 • 4
 • 1771
 • PDF

Eventyranalyse: Analyse af "Tepotten" af H.C. Andersen

Analyse af H.C. Andersens eventyr "Tepotten" - Opgaven analyserer "Tepotten" ud fra tre forskellige metoder: Den biografiske, den nykritiske samt den freudianske metode.

Studienets kommentar

Fin analyse, der bevæger sig i de "højere luftlag" det meste af opgaven. Den undlader dog at komme ind på centrale analyseelementer som fx fortæller, miljø, komposition og mangler derved sit grundlag for at trække de store linjer til litteraturhistorien, H.C. Andersens biografi og Freud. Det er vigtigt altid at starte med det basale. Derfor burde den tekstnære læsning også ligge før de to andre læsninger. Den biografiske læsning er ikke helt velargumenteret nok - og lægger sig ikke særligt godt op af eventyret. Til gengæld er den freudianske læsning fantastisk!
NB: Det vigtigste kendetegn ved et kunsteventyr ifht. et folkeeventyr er, at det har en kendt forfatter og mere særpræget stil. De ting, der fremhæves i opgaven, er lige så gældende for et folkeventyr som et kunsteventyr.

Indhold

Analyse af Tepotten
Biografisk analyse af Tepotten:
Nykritisk/tekstnær analyse af Tepotten:
Freudiansk analyse af Tepotten:
Kildeliste:

Uddrag

Tepotten er på mange måder et klassisk kunst eventyr.
For at tage et godt eksempel er eventyrets hovedaktør en personificering af en tepotte, der får menneskelignende tanker og følelser. Tepotten gennemgår forskellige prøvelser i gennem sin levetid, hvilket også er en af de ting, der kendetegner eventyrgenren.
For at tage et lidt andet eksempel passer Tepotten ind i hjemme-ude-hjemme-modellen. Jeg har valgt at formulere modellen anderledes, så den giver bedst mening. ”kontrakt-kontraktbrud-ny kontrakt” Tepottens første kontrakt med tilværelsen er på tebordet, hvor efter den tabes og er i kontraktbrud-stadiet (ude). Den får dog en ny kontrakt, da et løg plantes i den. Til højre ses modellen.

Biografisk analyse af Tepotten:

Man kan sige et menneske er en afspejling af samfundet på den tid individet lever i. Såvel er H. C. Andersen et afspejling af Danmark, som i 1800-tallet er utroligt fattigt. Vi har tabt en masse land i krig. Det går rent ud sagt pisse elendigt. Fattigdommen er utrolig stor og mange må kæmpe for overlevelse. Denne tid kaldes romantikken. Her blomstrer en masse kunstnere, som på det tidspunkt er fortalere for Danmark og arbejder med klart fokus på de positive sider af Danmark. Vi har en fortid, vi roser, hvordan vi sejrede over Sverige,... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Tepotten" af H.C. Andersen

[10]
Bedømmelser
 • 02-06-2011
  Det er en rigtig god opgave med mange gode pointer og fordi der bliver set på opgaven med blandet andet den nykritiske metode.
 • 13-12-2011
  Virkelig god analyse. Lige hvad jeg skulle bruge!
 • 29-04-2020
  Givet af 2.g'er på STX
  Sygt god
 • 03-05-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Ikke særlig god, men fin nok