Analyse: Statsministerens (Helle Thorning-Schmidts) nytårstale 2014

Guldprodukter er udarbejdet af redaktionen på Studienet.dk
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • Ingen givet
  • 5
  • 1530
  • PDF

Analyse af nytårstale: Analyse: Statsministerens (Helle Thorning-Schmidts) nytårstale 2014

I følgende analysehjælp får du hjælp til, hvordan du kan analysere statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale 2014.

Du får vist eksempler på, hvad du kan komme ind på i din analyse, fx tone og retoriske spørgsmål. Du får også hjælp til at vurdere talens vellykkethed, og hvordan taleren henvender sig til publikum. Endelig foreslår vi, hvad du kan perspektivere til, fx dronningens nytårstale.

Indhold

Præsentation af talen
Talens opbygning og indhold
Argumentation
Vurdering
Perspektivering

Uddrag

Argumentation
Formålet med en tale er typisk at overbevise eller overtale en gruppe mennesker om noget bestemt. Når vi analyserer taler, er det vigtigt at pege på, hvad hensigten med talen er – altså hvad taleren forsøger at opnå tilslutning til, og hvordan taleren forsøger at gøre dette – altså hvilke sproglige og retoriske virkemidler taleren benytter sig af.

Fra generelt til konkret
Helle Thorning-Schmidt indleder talen ved at tage udgangspunkt i Nelson Mandela (tidligere præsident i Sydafrika og oprørsleder mod apartheid), og hvad han stod for. Hun påpeger, hvilken relation der er mellem ham og Danmark. På denne måde får hun skabt en naturlig overgang til at præsentere sit eget budskab med talen, nemlig at vi kan gøre en forskel:
”Og han kæmpede for noget alment gyldigt: At alle mennesker er lige. Danmark støttede Mandelas og det sydafrikanske folks kamp for retfærdighed. Vi var det første land i verden, som forbød handel med apartheidregimet. I Sydafrika husker de Danmark. Selvom vi er et lille land, så kan vi gøre en forskel”.

Gentagelse understreger pointe
Nøgleordet i Helle Thorning-Schmidts tale er ”tryghed”. Vi skal kæmpe for at bevare vores trygge tilværelse, bl.a. i forhold til uddannelse, arbejde og ældrepleje. Det understreger hun ved at gentage ordet flere gange i løbet af talen, fx:
”Vi vil hvert år bruge lidt mere på vores uddannelser. På bedre sundhed. På mere tryghed”.
”Kun på den måde kan vi holde fast i vores tryghed”.

Retoriske spørgsmål – kommer publikums tanker i forkøbet
Thorning-Schmidt stiller gennem talen en række spørgsmål, som forsøger at imødekomme nogle af de tanker og spørgsmål, som tilhørerne måtte have, fx:
”Jeg ved godt, at nogle tænker: Er der brug for så mange forandringer på samme tid? Og behøver vi at vende hver krone? Mit svar er ja”.
”Men jeg tror, at mange er usikre på, om der er et velfærdssamfund, når vi selv bliver gamle. Vil der være folkepension? Vil der være hjemmehjælp? Vil der være ordentlige plejehjem? Den bekymring forstår jeg godt. Mit svar er klart: Det bestemmer vi selv”.
På denne måde fremstiller hun sig selv som en god leder, der er lydhør over for den danske befolkning.

Personlig historie skaber en relation
Statsministeren bruger nogle steder små personlige fortællinger. Det sker for at gøre nogle af de store, samfundsmæssige udfordringer mere konkrete for tilhørerne. På den måde får modtagerne nemmere ved at relatere sig til mere abstrakte emner som fx velfærd og omsorg:
”I efteråret besøgt jeg Varla, som bor på et plejecenter i Nordjylland […]Hun har drevet en garnforretning, og hun har klaret sig hjemme indtil for nylig. Det er hun glad for. Men hun er også glad for, at velfærdssamfundet stod klar, da hun blev syg og ikke længere kunne bo alene […] Vi har stadig brug for en tryg og god ældreomsorg. Og det vil vi også have i fremtiden […]”... Køb adgang for at læse mere

Analyse: Statsministerens (Helle Thorning-Schmidts) nytårstale 2014

[1]
Bedømmelser
  • 12-08-2015
    Givet af 2.g'er på STX
    Super brugbart i forbindelse med min dho