SSO om Jacob Ejerbos forfatterskab

  • HF 2. år
  • SSO (Dansk A)
  • 10
  • 15
  • 4814
  • PDF

SSO om Jacob Ejerbos forfatterskab

Her kan du se en Større Skriftlig Opgave (SSO) på HF i dansk om forfatteren Jakob Ejersbo.

Opgaven indeholder beskrivelse af Jacob Ejersbos forfatterskab og en analyse af Jacob Ejersbos roman Nordkraft med fokus på de tre hovedpersoners liv.

Studienets kommentar

Opgaven er rigtig god med flot analyse af romanen. I en indholdsfortegnelse bør man tænke på, at underoverskrifterne skal forberede læseren på indholdet af det følgende afsnit. Det er ikke tilfældet ved alle underoverskrifterne her.

Indhold

Lidenskabeligt forfatterskab
Man kan hvad man vil
"Nordkraft"
Junkiehunde - 1. del
Usikker på fremtiden
Fra pige til kvinde
Broen - 2. del
Bevidst om sine problemer
Håb forude
Begravelsen - 3. del
100 procent afhængig
Umuligt at flygte fra fortiden
Narkotæve, møgluder og en lille smule charme
Tre personer i én
Livet som inspiration
Litteraturliste

Uddrag

Lidenskabeligt forfatterskab
”Når der var dansk stil på programmet, sagde bossen oppe bag katederet, at minimum, så og så meget skulle eleverne skrive … også kiggede han ned på mig og sagde: »maksimum så og så meget skal du skrive! «” . Jakob Ejersbo har altid elsket at skrive, og da hans roman ”Nordkraft” udkom i 2002, blev den hans gennembrud og hans bekræftelse af, at han også var god til det. Jakob Ejersbo blev født i 1968 i Rødovre, men hans liv bestod af at rejse rundt i Afrika med sine forældre. Allerede dengang skrev han romaner om hans oplevelser og perspektiveringer derfra. Jakob Ejersbo skrev sin roman ”Nordkraft” efter sin egen tid i Aalborg.

Denne opgave tager udgangspunkt i en narrativ og en postmoderne diskursanalyse samt fortolkning af Jakob Ejersbos roman ”Nordkraft”. Der vil blandt andet blive lagt vægt på tematik og motiver samt sproglige virkemidler. I opgaven indgår der en diskussion om hvorvidt ”Nordkraft” kan vurderes som en generationsroman. Opgaven afsluttes med en diskussion om sammenhængen mellem fortæller, hovedperson og forfatter med særligt henblik på identitetsdannelse og livsbetingelser for unge i vort senmoderne samfund.

Man kan hvad man vil
”Du skriver ikke om nordjyske junkier, hvis du skriver for laurbærrene. Det gør du bare ikke!”

Jakob Ejersbo viste ikke et stort talent for det skrevne, dengang han gik i skole. På trods af det har det altid været hans store lidenskab, og han havde, hvad han selv kaldte, 'en abstrakt idé' om at skulle skrive en bog en dag. Som tidligere nævnt blev Jakob Ejersbo født i 1968 i Rødovre og opvokset rundt omkring i Danmark og i Tanzania i Afrika, hvor han rejste og skrev en del. Skriverierne endte ud i en trilogi, hvortil han havde hentet inspiration hos hans oplevelser. Ejersbo var ikke kun interesseret i at skrive romaner; han spillede musik og havde drømme, som han vidste, han aldrig ville nå. Hans uopnåelige drømme fik ham til at føje han sine forældre og tage en uddannelse. Han blev uddannet journalist ved Danmarksjournalisthøjskole i 1995 og havde derefter blandt beskæftigelser som opvasker, piccolo og journalist på radiostationer og lokale tv-...

---

Junkiehunde – 1.del
Junkiehunde er første del af romanen ”Nordkraft”. Den foregår i 1990 og delen starter med et uddrag af The Sugarcubes album ”Life's too good”. Uddraget afsluttes således: ”I'll sail out the window I'll make my winter-dwelling and crush my bones. I'll sail out the window I'll walk down the hedge I will not finish ´till I'm fully satisfied.” Dette citat kan signalere, at ungdommen er åben over for hele verden, og at man er villig til at afprøve nogle ting som menneske og samtidig benytte sig af livets mange muligheder. Modsat kan det betyde, at man har startet et misbrug og ikke vil stoppe med at misbruge, før man har oplevet det perfekte fix. To vidt forskellige betydninger alt efter, hvilke øjne der ser.
Første del starter ud med titlen ”Tæve”, som også har to betydninger. Tæve kan både være et substantiv, et andet ord for hunhund samt en nedsættende betegnelse af kvinde, men det kan også være et verbum og betyde slå eller vinde over en anden. Det kan betyde, at de unge, Jakob Ejersbo skriver om, skal overvinde deres indre dæmoner dvs. lysten til at være påvirket af de diverse stoffer... Køb adgang for at læse mere

SSO om Jacob Ejerbos forfatterskab

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.