Pikken står på alle fyre i Yokohama

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 12
 • 4
 • 1697
 • PDF

Billedanalyse: Pikken står på alle fyre i Yokohama

Med denne opgave får du den perfekte inspiration til, hvordan du laver en analyse og fortolkning af Malin Billers "Pikken står på alle fyre i Yokohama", der stammer fra hendes billedfortælling "I skovens dybe stille ro" fra 2012.

Analysen fokuserer på billedfortællingen som genre, en karakteristik af uddragets hovedperson og billederne i fortællingen. Til slut diskuteres tendensen til, at kunstnere nedbryder skellet mellem det offentlige og private i deres værker, og hvordan dette også kan ses i de mange reality-programmer.

Studienets kommentar

En superflot og velformuleret opgave, der forholder sig til emnet ud fra danskfaglige begreber på et højt niveau. Især billedanalysen og den efterfølgende diskussion er med til at trække opgaven op på topkarakter. Flot!

Uddrag

Incest, alkoholmisbrug og forældresvigt er nogle af de temaer, som billedkunstner Malin Biller tager op i uddraget ”Pikken står på alle fyre i Yokohama”, som stammer fra hendes billedfortælling I skovens dybe stille ro fra 2012. I tegneserien benytter Biller sig af sit eget navn, Malin, om fortællingens hovedperson. Hermed bliver det muligt at diskutere, om værket handler om kunstnerens egen barndom, og om det er med til at nedbryde skellet mellem det offentlige og private i kunsten?

”Pikken står på alle fyre i Yokohama” handler om pigen Malin, der holder af at fortælle skræmmende spøgelseshistorier til de andre børn på fritidshjemmet. Malin mener selv, at hun har en evne til at se ting, som andre ikke kan, fx spøgelser og de døde, og det er disse uhyggelige syn, hun får afløb for gennem sine fantasifulde historier. De uhyggelige historier kan dog også have noget at gøre med, at Malin ikke har det nemt derhjemme. Hendes mor er ofte bortrejst, og så bliver hendes far ubehagelig; han drikker ”voksensodavand” og læser pornoblade. Engang imellem kommer Malins far ind til hende i sengen og gør ting ved hende, som hun ikke må fortælle sin mor om. Mens faderen gør Malin fortræd, forsvinder hun væk i sin egen fantasiverden; en verden, hun deler med sin mor, og som de bruger til at komme væk fra hverdagens problemer.

Malin Billers værk er en såkaldt billedfortælling i stil med tegneserien. Værkets fortælling formidles altså både gennem en serie af billeder samt gennem tekst i form af talebobler og en fortællerstemme, der tilsammen skaber en sammenhængende historie. Tegneserier er som regel en genre, vi forbinder med børn og barnlige sjæle, men i dette tilfælde er det tydeligt, at målgruppen snarere er unge og voksne mennesker. Fortællingen kommer ind på alvorlige emner som fx incest og forældres svigt af børn, der bestemt ikke egner sig som højtlæsning for de mindste. Biller bruger altså en genre, vi normalt forbinder med skægge historier for børn, til at formidle en alvorlig og grusom fortælling. På baggrund af det uskyldige og barnlige kommer de alvorlige emner blot til at træde endnu tydeligere ... Køb adgang for at læse mere

Pikken står på alle fyre i Yokohama

[2]
Bedømmelser
 • 20-04-2014
  Virkelig god og grundig opgave! Kan anbefales!
 • 04-04-2014
  Super god opgave, kan anbefales meget!

Materialer relateret til Pikken står på alle fyre i Yokohama.