Analyse af Fem fra en Ærtebælg

  • STX 1.g
  • Dansk A
  • 12
  • 6
  • 1710
  • PDF

Eventyranalyse: Analyse af Fem fra en Ærtebælg

Her kan du se en analyse og fortolkning af eventyret Fem fra en ærtebælg, som er skrevet af H.C. Andersen.

Opgaven kommer omkring kompositionen, personerne (ærterne), genre, tema og morale samt perspektiverer eventyret til Klods-Hans.

Studienets kommentar

Flot, tekstnær og velformuleret analyse af Fem fra en ærtebælg. Flotte perspektiveringer til græsk og nordisk mytologi - idet det er H.C. Andersen, vi har med at gøre, havde det dog nok været - endnu - mere relevant at inddrage den kristne tro/troen på, at Gud bestemmer vor skæbne som en afgørende faktor i eventyret.

Uddrag

Fem fra en ærtebælg er et tingseventyr skrevet og udgivet af Hans Christian Andersen i 1855. Eventyret handler om fem ærter med hver deres forskellige personligheder, og om hvordan disse ikke kun kan påvirke deres egen skæbne, men også andres.

Historien kan deles op i to afsnit. I den første del bliver vi introduceret for de fem ærter i bælgen, som ikke synes at vide så meget andet end, at verden tilsyneladende er grøn. Imidlertid bliver verden i bælgen gul, og en skønne dag revner ærtebælgen, så ærterne for første gang står ”ansigt til ansigt” med den virkelige verden udenfor den beskyttende bælg.
I det andet afsnit dukker to andre personer op; en gammel kone og hendes syge datter. Datteren er meget syg, og moderen, der i forvejen har mistet et barn, er både bekymret og sorgmodig. Heldigvis skærer historiens genre, eventyret, igennem, og fortællingen ender lykkeligt, idet datteren finder ny energi og livskraft, da én af ærterne fra bælgen slår ord og vokser op lige udenfor hendes vindue.


Fortællingen forløber over en længere periode, fra ærterne modnes i bælgen, til de skubbes ud, og hver især skydes videre gennem en begejstret drengs hyldebøsse. Derefter følger vi perioden, fra det bliver forår, og ærten skyder op, medens den syge pige gennemgår udviklingen fra syg til rask.
Efter at være sluppet ud fra bælgen træder de fem ærter i karakter. Dette kommer til udtryk via deres meget forskellige personligheder.
Den første ært er fuld af begejstring og gå på mod;

”Nu flyver jeg ud i den vide verden! Tag mig om du kan! (s. 53 l. 8)”

Den næste ært er selvglad og har store planer om at flyve helt op til solen, da kun dette ville være ”den rette bælg” til en ært af dens kaliber;

”Jeg,” sagde anden, ”flyver lige ind i solen, det er en rigtig ærtebælg og meget passende for mig.”(s. 53, l. 10)... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Fem fra en Ærtebælg

[3]
Bedømmelser
  • 25-02-2010
    Aaaaalt for langt referat .. !! Hvor er sammenkædningen med romantikkens ideal omkring den ideelle monistiske verden henne? det er en basic eventyr-analyse .. den er perspektiveret til kosmos og græsk mytologi. Der er fine ideer nogle steder, 3 stjerner fordi at kæde den sammen med en tro på skæbnen er en udemærket bemærkning :)
  • 18-11-2008
    Meget fornuftigt skrevet!!
  • 11-12-2008
    ret god opgave.

Materialer relateret til Analyse af Fem fra en Ærtebælg.