SSO om novellesamlingen Biler og Dyr

 • HF 2. år
 • SSO (Dansk A)
 • 10
 • 17
 • 5732
 • PDF

SSO om novellesamlingen Biler og Dyr

Større skriftlig opgave om Helle Helles novellesamling "Biler og dyr". Der er taget udgangspunkt i fire af bogens noveller, som analyseres og fortolkes. Overordnet er hovedfokus på tema, sprog og novellernes syn på medmenneskelige relationer.

Problemformulering
"Der ønskes en analyse og sammenligning af følgende noveller fra Helle Helles ”Biler og dyr”:
Globryllup, Tilflyttere, Tirsdag nat og Venlige fremmede.
Ud fra dine analyser skal du påpege novellernes temaer. Desuden skal du karakteriserer novellernes syn på de mellemmenneskelige relationer.
Karakteriser ligeledes Helle Helles skrivemåde.
Du kan inddrage andre tekster af Helle Helle til belysning."

Studienets kommentar

En rigtig flot opgave, der kan bruges som inspiration til analyse af tekster af Helle Helle. Opgaven er overskueligt opbygget og inddelt i mange underafsnit, så det er nemt at finde inspiration, til netop det du vil have indblik i.

Indhold

Indledning
Problemformulering og fremgangsmåde
Analyse og fortolkning af "Biler og dyr" 1. del
a. Analyse og fortolkning af "Tilflyttere"
b. Analyse og fortolkning af "Globryllup"
c. Sammenligning af "Tilflyttere" og "Globryllup"
Analyse og fortolkning af "Biler og dyr" 2. del
a. Analyse og fortolkning af "Venlige fremmede"
b. Analyse og fortolkning af "Tirsdag nat"
c. Sammenligning af "Venlige fremmede" og "Tirsdag nat"
Sammenligning af alle fire noveller
Helle Helles skrivemåde
Konklusion
Litteraturliste og forkortelser

Uddrag

2. Analyse og fortolkning af ”Biler og dyr” 1. del

a. Analyse og fortolkning af ”Tilflyttere”

Resumé
En lastbil kommer forbi Nina og Jespers hus. Nina siger ja til at opbevare en månedspakke med frosne kødvarer for Lone Larsen som bor længere nede ad vejen i nummer 20. Nina kigger ind i mellem ned mod Lone Larsen for at se om hun skulle være kommet hjem. Nina tager ud og handler ind til aftensmad. Da hun kommer hjem, har Jesper stegt nogle af pølserne, de spiser resten af pølserne sammen, med dårligsamvittighed. Jesper ser Lone Larsens dødsannonce. Om eftermiddagen bliver de begge dårlige. Jesper ligger sig ind og ser fjernsyn mens Nina går ud får at trække frisk luft, hvor hun hører lyde fra nummer tyve.
Hun møder Lone Larsens mand Aksel og tre damer, som alle er taknemlige. Hele natten brækker parret sig. Nina vågner næste dag ved en banke på døren. Det er Aksel og en kraftig dame som kommer efter kødvarerne. Nina får en flæskesteg som tak for hjælpen.

Personkarakteristik
Nina: er en yngre dame som bor sammen med sin mand eller kæreste Jesper. Vores jeg-person virker lidt usikker på sig selv og sin krop, det kommer til udtryk da hun venter med at hænge sine trusser og BH op til hele alle menneskerne er gået forbi.
Hun er hjælpsom, det ser vi da hun hjælper med opbevaringen af de frosne varer. ”Jamen, vi kan godt opbevare den. Det er ikke noget problem” (H, H, B & d, s.52, ln.17-18)
Hun står for alle pligterne i huset, og har ikke noget imod at Jesper bare ligger i sofaen og ser fjernsyn. Da Jesper er kommet til at spise nogle af pølserne får hun dårlig samvittighed. ”Vi bliver nødt til at købe nogle nye som erstatning, sagde hun, da de havde spist” (H, H, B & d, s.54, ln.13-14). Til trods for sin dårlige samvittighed, vælger hun alligevel at spise resten af pølserne sammen ned Jesper, dette retfærdiggøre hun ved, at sige til sig selv, at det jo allerede er for sent nu.
Da de begge bliver syge har hun meget ondt af sin mand, og passer ham til trods for hun selv er meget syg. ”Stakkels dig, du har næsten heller ikke sovet i nat, sagde hun.” (H, H, B & d, s.55 ln.28-29) og ”Hun mærkede et stik gennem maven og måtte stå stille et stykke tid. Så vendte hun rundt for at gå tilbage.” (H, H, B & d, s.56 ln.7-9). Det virker næsten absurd at hun så alligevel går ned til nummer... Køb adgang for at læse mere

SSO om novellesamlingen Biler og Dyr

[15]
Bedømmelser
 • 26-04-2007
  okay opgave. Mangler dog en mere grundig fortolkning af novellerne. Mangler også mere om den minimalistiske skrivestil generelt. Ellers en fin opgave
 • 10-10-2007
  Fin beskrivelse af de udvalgte noveller. Den er god til at få et overblik over de forskellige teser og emner samlingen berører
 • 22-10-2013
  meget god fndsfsdåf dskfnsdf dskfsfpsdfskf sof sdkfdskf sdf fljsd flds fljdsf sldjf slf dsknf sdnf dsf sds df
 • 23-06-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  Ike læst endnu - hmmmmmmm