Analyse af Nøddåben

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 7
 • 4
 • 1855
 • PDF

Analyse af Nøddåben

Her finder du en analyse og fortolkning af St. St. Blichers fortælling ”Nøddåben”. Teksten bliver perspektiveret litteraturhistorisk og til følgende malerier fra perioden: "Kvinden foran et spejl" (1841) af C.W Eckersberg samt J.Th. Lundbyes maleri af Gåsetårnet i Vordingborg, 1842.

Studienets kommentar

OK litteraturhistorisk perspektivering. Analysen af "Nødråb" bærer dog i for høj grad præg af, at eleven har fulgt en analyseskabelon. Analysen er derfor ikke så sammenhængende.

Uddrag

Opgave 3:
Foretag en analyse og fortolkning af ”Nøddåben”. Perspektivér teksten litteraturhistorisk og til et eller flere af periodens malerier, som du finder på internettet.
Afslut besvarelsen med en refleksion over din anvendelse af kilder.

”Nøddåben” handler om at to maskerede mænd, som dukker op hos præsten Hr. Mogens. De to fremmede vil have, at Hr. Mogens døber barnet, men da de ikke vil oplyse forældrene på barnet, nægter han. De prøver både at tilbyder ham penge, og de truer ham med en pistol, men intet hjælper. Hr. Mogens henviser dem dog til en anden præst, som skulle være mere velvillig. De to mænd tager så over til den anden præst ved navn Hr. Langballe. Hr. Langballe vil dog heller ikke døbe barnet, da han også vil kende barnets oprindelse, før han døber det. Konen er dog ikke helt tilfreds med mandens beslutning, da hun gerne vil have fingrene i sølvpengene. Derfor beslutter hun sig for at klæde sig ud som præsten og døber så barnet. De to maskerede mænd giver pengene og tager af sted. Næste søndag finder de så et dødt barn i kirken, som to ukendte mænd havde efterladt. Historien slutter med at sige at begivenheden ikke oplyses af det uvisse sagn om at en prinsesse skulle have født et elskovsbarn.

Nøddåben er kronologisk fortalt, uden flashbacks eller flashforwards. Dog er der et spring i tid fra madam Langballe har døbt barnet, til søndagen hvor de finder barnet. Det er dog stadig i kronologisk rækkefølge.

Historien forløber over ca. en uge. De to maskerede mænd besøger begge præster på samme nat, men der... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Nøddåben

[3]
Bedømmelser
 • 19-03-2017
  Givet af EUX-elev på 2. hovedforløb
  God opgave det var en stor hjælp til at komme igang!
 • 02-12-2015
  Super fed, god og inspirerende opgave. Thumps up
 • 09-01-2016
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Pænt udført opgave :)