De nåede færgen

Hvis du skal analysere og fortolke Johannes V. Jensens ”Nåede de færgen?”, så kan det være oplagt at perspektivere til filmatiseringen af novellen. Filmatiseringen fra 1948 er instrueret af Carl Th. Dreyer og bærer titlen ”De nåede færgen”. Her giver vi dig hjælp til at analysere og fortolke filmen.

Baggrund

Carl Th. Dreyer (1889-1968) var en af de største filminstruktører i dansk filmhistorie. I stumfilmenes tid blev han et verdensnavn, som var kendt og respekteret for sin revolutionerende tilgang til filmmediet. 

Det var således en af de helt store kanoner inden for filmen, som Rådet for Større Færdselssikkerhed hyrede til at lave en informationsfilm med udgangspunkt i Johannes V. Jensens novelle.

Filmen er fra 1948, så den er lavet til en tid, hvor der var begyndt at komme væsentligt flere biler og motorcykler på vejene, end det var tilfældet, da novellen blev skrevet i 1920’erne.

Forskelle på film og novelle

Filmen følger i store træk handlingen fra novellen. Vi følger Sophus og Vira på deres hæsblæsende tur henover Fyn, som ender i en dødsulykke. Der er dog enkelte forskelle i novellens adaption til filmmediet. 

I begyndelsen af filmen taler Sophus med styrmanden på færgen i Assens, som ikke rigtigt tror på, at Sophus og Vira kan nå frem til færgen i Nyborg, men Sophus afviser hans bekymring. Novellens mandlige tankpasser er i filmen erstattet af en ung kvinde, som Sophus flirter lidt med. 

Der er også indlagt en jernbanebom undervejs, som Sophus kører under, selvom bommen er ved at blive sænket, det får ham til at se tilbage på Vira med et hånligt smil. På et tidspunkt o...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind