Analyse af "Lykke" og kvindekampen

  • HF 2. år
  • Dansk A
  • 7
  • 15
  • 4081
  • PDF

Analyse af "Lykke" og kvindekampen

Opgaven handler om kvindekampen og indeholder en analyse af "Lykke" af Vita Andersen.

Indhold

Side 3 – Indledning
Side 4 – Kvindebevægelsens kamp om ligestilling
Side 5 – En kvindekultur opstår
Side 5 – Rødstrømperne stiftes
Side 6 – Rødstrømpernes revolutionerer
Side 7 – Kvinde kend din krop
Side 8 – Vita Andersen
Side 9 – En Vita Andersen karakter
Side 9 – Kvindens arv
Side 10 – Lykke
Side 10 – Lykkes facade
Side 11 – Lykkes temaer
Side 12 – Sannes facade
Side 13 – Den umulige krop
Side 14 – Sanne versus Lykke
Side 14 – Konklusion
Side 15 – Kilder

Uddrag

Mange ville sikkert stille spørgsmålstegn ved om det overhovedet er relevant at snakke om feminisme i dag. En kamp for kvindens økonomiske, sociale, politiske rettigheder virker måske heller ikke nødvendig længere. På den front mener mange at feminismen har overlevet sig selv og i dag kun handler om at give kvinden så mange fordele som muligt og at opnå positiv særbehandling fordi man er en kvinde, er vel lige så nedladende som ikke at have visse rettigheder, fordi man er en kvinde.

De fleste forbinder nok også politik med hoved snarere end krop, men for feministerne har kroppen længe været en politisk kampplads.

Der hersker en forestilling om at en rigtig kvindelighed er den uden alt for store armbevægelser. Den forestilling er kommet af årtiers disciplinering af kvindekroppen. Noget bliver nemlig normalt når det gennem årene reguleres dertil. Kropreguleringen hænger sammen med adfærdsdisciplineringen. Den måde man agerer på socialt hænger sammen med den måde man udtrykker sig på kropsligt. Langsomt men sikkert har kvindekroppen fået et genkendeligt udtryk: korslagte ben, det evigt diplomatisk smil også selvfølgelig delle-skjuleren. Det er ikke en personligt valgt stil, det er et udtryk for en bestemt ‘kvindelig' indstilling til verden. Denne indstilling har ikke for store armbevægelser, vedholdenhed og oprørskhed. Ubarberede armhuler, støjende og frembrusende adfærd er upassende.. det er ligefrem ukvindeligt!

Dette element i kvindeopgøret havde især Rødstrømperne fokus på – deraf deres manifest ”Kvinde kend din krop”, det kan også kan findes i kvindebevægelsens ...

---

Lykke
En del af kvinderne i ”Hold kæft og vær smuk” er ikke tilfredse med deres udseende. De prøver nærmest som besatte at leve op til kravet om at være så attraktive som muligt så de kan holde på en mand. Det resulterer primært i et anstrengt forhold til egen krop, det ses tydeligst i novellen ”Lykke”.

På en natklub har Lykke set en pige med en kjole der tiltrak sig en del opmærksomhed, så sådan en kjole vil hun også have. Hun går i en af de dyre tøjbutikker og finder den på tilbud. Hun vælger kjolen i en str. 36, ekspedienten påpeger at den er for lille til hende men efter en lille løgn om at det er en gave får hun den med hjem.
Lykke vil tabe sig, så hun kan passe kjolen. Hun måler det til 7 centimeter og får det til at passe med at hun må tabe 7 kilo. Hun vejer sig og vægten siger 58,3 kilo. Hun bliver i tvivl om vægten måske er bagud. For at prøve den af køber hun 15 kilo mad. Da hun afprøver vægten med de 15 kilo mad finder hun ud af at vægten måler et halvt kilo ved siden af, men desværre den forkerte vej. Deprimeret over at hun reelt vejer et halvt kilo mere end antaget trøstespiser hun den indkøbte mad. Næste dag får Lykke et chok, da vægten viser at hun har taget tre kilo på. Hun beslutter sig for at skære drastisk ned på kalorieindtaget... Køb adgang for at læse mere

Analyse af "Lykke" og kvindekampen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.