Analyse af Landet Atlantis & De to kors

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 12
 • 9
 • 2955
 • PDF

Billedanalyse, Digt- og lyrikanalyse: Analyse af Landet Atlantis & De to kors

En analyse og fortolkning af Tom Kristensens digt "Landet Atlantis" fra 1920 og Robert Storm Petersens maleri "De to kors". Herefter følger en sammenligning af udtryksformen i hhv. digt og maleri, ligesom der perspektiveres til ekspressionismen.

Studienets kommentar

En meget omfattende analyse og sammenligning af de to værker. Flot arbejde!

Uddrag

Analyse og fortolkning af ”De to kors”
Maleriet ”De to kors” er malet af Robert Storm Petersen. Endvidere er maleriet fra 1917-18. Robert Storm Petersen blev født den 19. september 1882 og voksede op i København. Han var en dansk maler, tegner, forfatter og skuespiller. Robert Storm Petersen var også kendt under kunstnernavnet Storm P. Han var elev på Teknisk Skole og fik undervisning hos Valdemar Neiiendam i 1899-1900. Robert Storm Petersen er bl.a. meget kendt for sine vittighedstegninger og som værende tegneserieskaber. Han skabte endvidere den første originale danske tegneserie, ”De tre smaa Mænd og Nummermanden” i 1913. Disse figurer var desuden hovedpersoner i de første danske tegnefilm fra 1919-23. Robert Storm Petersen var desuden også satirisk tegner til bl.a. årshæfterne ”Blæksprutten” og ”Svikmøllen”. Robert Storm Petersen medvirkede endvidere i filmene ”Fange nr. 1” fra 1935 og ”Berlingske Tidende” fra 1949. Han døde den 6. marts 1949. Igennem hans liv havde han produceret 150 malerier og ca. 60.000 tegninger.

På billedet ser man en biskop stå på en prædikestol. Biskoppen er stor og kraftig med store kinder. Det virker som om, at han har ordet i sin magt, da de siddende personer om ham virker meget lyttende. Man kan se, at han er ved at sige noget, da hans mund står åben. På brystet af ham glimter ridderkorset. Bag ham kan man se et krucifiks, der har et stærkt lysende skær omkring sig, og som skildrer Jesus i selve dødstimen. Jesus er naglet til korset med søm. Korset er plantet uden for bymuren, men Jesus prøver at komme ind over muren og hen til biskoppen. Bag Jesus og bymuren kan man skimte en stor mængde fattige og fortvivlede mennesker. Disse personer står nær nogle store etageejendomme. Nogle af disse mennesker holder et rødt flag i vejret. Udover de fattige og fortvivlede mennesker, er der 3 mænd med høje hatte, og 3 andre mænd der virker meget feststemte. Den ene af mændene ligner en gris i ansigtet. Endvidere kan man bag biskoppen skimte en kirke, hvor en gravid kvinde holder et nyfødt barn op i luften. Bag ved manden i den røde uniform, er der en mand, der befamler en nøgen kvinde. Billedet virker meget virkelighedstro og kunne godt være forekommet.

I forgrunden af billedet ser man biskoppen på prædikestolen. Over for ham ses en mand, der er grøn... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Landet Atlantis & De to kors

[1]
Bedømmelser
 • 03-02-2019
  Givet af 3.g'er på STX
  Ikke særlig analysrende

Materialer relateret til Analyse af Landet Atlantis & De to kors.