Analyse af Klods-Hans og Jesper og Prinsessen

  • STX 2.g
  • Dansk A
  • 12
  • 5
  • 1926
  • PDF

Eventyranalyse: Analyse af Klods-Hans og Jesper og Prinsessen

Sammenlignende analyse og tilhørende jungianske fortolkning af folkeeventyret Jesper og Prinsessen og H.C. Andersens kunsteventyr Klods-Hans.

Opgaven fokuserer på genreforskellen mellem folke- og kunsteventyr ved både at kigge på formen (plot, ordklasser, sprog) og indhold (tema, Jungiansk fortolkning etc.)

Studienets kommentar

Flot opgave, der analyserer på et højt niveau (god inddragelse af Jung) og bevarer en rød tråd hele vejen igennem - rigtig godt, at afslutningen besvarer det spørgsmål, det stilles i indledningen!

Indhold

Analyse og fortolkning af eventyrene ”Jesper og prinsessen” og ”Klods-Hans”
Jesper og prinsessen:
Sproget:
Temaet:
Jungiansk fortolkning
Det personligt ubevidste:
Det kollektivt ubevidste
Klods-Hans - En gammel historie fortalt igjen

Uddrag

Jesper og prinsessen:
Historien om Jesper og Prinsessen er et klassisk folkeeventyr, genfortalt og nedskrevet i 1868. Eventyret beretter om en konge, der udlover sin datter og det halve kongerige, til den mand der blot kan få datteren til at sige ordene: Det er løgn. Vores helt Jesper Naasfis, og hans to brødre, ser dette som en chance for at gøre deres lykke, og de vælger at begive sig ud i verden for at vinde prinsessens hånd.

Med hensyn til ordklasserne i Jesper og Prinsessen, er der en klar overvægt af verber og substantiver på de første 25 linier. Henholdsvist 38 verber, 33 substantiver og 6 adjektiver, for at være helt nøjagtigt. Denne undervægt af adjektiver kan forklares ved at se på overførselsmetoden af folkeeventyrene. Eventyrene blev videresendt verbalt, og derfor var det en del nemmere for fortælleren, når der ikke var så mange tillægsord at huske. Derfor er personerne som oftest beskrevet gennem deres handlinger.
Sproget i ”Jesper og Prinsessen” er domineret af meget direkte tale. Til tider kan denne tendens gøre det forvirrende for læseren at finde rundt i hvilke personer, replikkerne tilhører. Men da skal ...

---

Klods-Hans - En gammel historie fortalt igjen:
Klods-Hans er et kunsteventyr af H.C. Andersen, baseret på det originale folkeeventyr ”Jesper og Prinsessen”. At det er et kunsteventyr kendetegnes ved, at det har en enkelt forfatter. Som navnet på genren afslører, har forfatteren ofte udført det meget kunstnerisk og delikat i forhold til folkeeventyrets mere rustikke udtryk. I dette tilfælde har H.C.A valgt at tage et gammelt folkeeventyr og omskrive det, for at påføre det sin egen personlige stil. Det vil sige at handlingsplottet stort set er det samme som i folkeeventyret.

Hvis man som i folkeeventyret starter med at se på ordklasser, kan man hurtigt se en klar forskel. I de første 5 linier har vi allerede 3 adjektiver. Generelt er sproget i kunsteventyr meget mere beskrivende og ofte næsten lyrisk. Dette kommer også som følge af, at den dramatisering af... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Klods-Hans og Jesper og Prinsessen

[5]
Bedømmelser
  • 26-02-2009
    Brugbar, med gode perspektivering mellem de to eventyr.
  • 17-05-2010
    det er en udemærket opgave, lidt lang, men god.
  • 05-06-2012
    Givet af HTX-elev på 3. år
    God opgave, god til inspiration
  • 11-06-2011
    Udemærket overblik og brugbar opgave

Materialer relateret til Analyse af Klods-Hans og Jesper og Prinsessen.