Jeg er Carl Eriks hjemløshed | Analyse og fortolkning

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 12
  • 3
  • 1334
  • PDF

Jeg er Carl Eriks hjemløshed | Analyse og fortolkning

Dette er en analyse og fortolkning af novellen "Jeg er Carl Eriks hjemløshed" (2014) af Camilla Christensen. Opgaven er en besvarelse af spørgsmål 1 fra eksamenssættet i skriftlig Dansk A på HHX fra 23. maj 2016.

Opgaveformulering
Opgave 1
Foretag en analyse og fortolkning af ”Jeg er Carl Eriks hjemløshed”.
Tekstgrundlag:
Tekst 1: Camilla Christensen: ”Jeg er Carl Eriks hjemløshed” Fra novellesamlingen Mere ved jeg ikke, 2014

Lærers kommentar

Opgaven kommer fint i dybden med novellen og har relevante analyser af komposition, fortælleteknik, miljø og personer. En mere interessevækkende indledning og en uddybning af fortolkningen kunne ønskes. Sproget flyder pænt.

Uddrag

Novellen, ”Jeg er Carl Eriks hjemløshed” er skrevet af Camilla Christensen og udgivet i novellesamlingen, Mere ved jeg ikke, 2014. Novellen handler om en kvinde, novellens jeg-fortæller, og hendes forhold til manden, Carl Erik. Novellens temaer er religion, fortid og identitet. Jeg-fortælleren og Carl Erik mødte hinanden på Katedralskolen, hvor Carl Erik for første gang opdager det frie liv uden religionens spændetrøje. Carl Eriks far er landmand, missionsk sognerådsmedlem og religiøs prædikant. Han prædiker om Bibelen, salmer og Johannesevangeliet. Han prædiker om Guds ord og skriften selv, og han tillader ikke, at jeg-fortælleren og Carl Erik sover sammen.

Novellen er opdelt i tre dele: begyndelse, midte og afslutning. I begyndelsen hører om at parret elsker på stranden på vej hjem til Carl Eriks forældre. I midtedelen hører man om mødet med svigerfamilien og i slutningen hører man om deres ´nye´ liv, hvor de stadigvæk er sammen, men hvor alt tilsyneladende har ændret sig, i form af at Carl Erik er blevet mere kristen, og er også blevet radioreporter og er rejst til Tyrkiet til to hellige floder, Eufrat og Tigris. Novellens handling starter i in media res og kompositionen er kronologisk med enkle flashbacks. Kvinden er førstepersonsfortæller og samtidig hovedperson i historien. Via hende har novellen en indre synsvinkel, og handlingen fremstilles ud fra kvindens perspektiv. Ydermere benyttes især tanker og indre monolog, hvilket gør at vi som læsere kommer ind i jeg-fortællerens indre univers. Novellen rummer en del kristne og intertekstuelle referencer, hvilket gør selve historien og budskabet ... Køb adgang for at læse mere

Jeg er Carl Eriks hjemløshed | Analyse og fortolkning

[2]
Bedømmelser
  • 14-02-2017
    Givet af HHX-elev på 3. år
    Meget god opgave, som var en fantastisk inspirationskilde for mig. Dog synes jeg der mangler lidt ved budskabet, som man måske er sprunget lidt let og elegant hen over. Ellers fin :-)
  • 29-11-2016
    God inspiration! Meget brugbar