Analyse og fortolkning af Den afrikanske farm

 • HHX 3. år
 • Dansk A
 • 10
 • 15
 • 5191
 • PDF

Romananalyse: Analyse og fortolkning af Den afrikanske farm

Kom godt i gang med din egen opgave med denne analyse og fortolkning af Den afrikanske farm skrevet af Karen Blixen fra 1937. Opgaven er en større skriftlig opgave, der bl.a. kommer ind på Blixens forhold til de forskellige personer, hun mødte i Afrika, samt hendes betydning for dansk litteratur.

Studienets kommentar

God, grundig og tekstnær analyse og fortolkning af "Den Afrikanske Farm", der dog godt kunne gå endnu mere i dybden med analyserne. Opgaven kunne trænge til en sproglig gennemskrivning enkelte steder.

Indhold

Indledning
Den afrikanske farm
Karen Blixens forhold og roller til personerne i Afrika
- Karen Blixen og Denys Finch Hatton
- Karen Blixen og Gamle Knudsen
- Karen Blixen og Kamante
- Karen Blixen og Kinanjui
- Karen Blixen og Farah
Karen Blixens betydning i dansk litteratur
Konklusion

Uddrag

Indledning

Jeg har valgt at udarbejde min større skriftlige opgave ud fra ”Den Afrikanske Farm” af forfatteren Karen Blixen.
Jeg vil redegøre for Karen Blixens forfatterskab, hvor jeg lægger fokus på hendes år i Afrika. Dette vil jeg gøre ud fra hendes opvækst og liv generelt. Samtidig vil jeg se på de påvirkninger hun fik i Afrika, altså hvordan landet i sin helhed, spiller en stor rolle for det videre forfatterskab.
Derefter vil jeg med udgangspunkt i ”Den Afrikanske Farm” gå i dybden med Karen Blixens liv i Afrika, med henblik på hendes indbyrdes forhold, til de som stod hende nærmest.
Til slut vil jeg foretage en vurdering af Karen Blixens betydning i dansk litteratur.
Hvordan påvirkede hun omverdenen? Hvad opnåede hun gennem forfatterskabet? Hvad var hemmeligheden bag hendes succes? Og hvad er der foregået efter hendes død?

Den Afrikanske Farm

Karen Blixen blev med et verdenskendt, da filmen kaldet ”Mit Afrika” udkom i midten af 1980´erne.
Men hun var dog langt fra ukendt i tiden inden da, for her i Danmark havde hun i årevis været en af landets mest kendte forfattere.
I en meget tidlig alder viste Karen Blixen store evner for at tegne, skrive og fortælle, hvilket hun havde arvet fra sin far.
Karen Blixen var blot 10 år gammel, da hendes far tog sit eget liv. Noget som hun selv mener, har haft stor indflydelse på hendes forfatterskab. Dette skyldes især at Wilhelm Dinesen var den eneste, som forstod sin datters oprørske sind.
18 år gammel var hun dygtig til malerkunsten, at digte, skrive og tegne. I en alder af 19 år skrev hun en komedie kaldet ”Sandhedens hævn”, som mange gange blev opført i barndomshjemmet i Rungstedlund. 32 år senere skulle denne komedie gå hen og blive en stor succes på ”Det kongelige Teater”.
Året efter skrev hun sit første værk ”Grjotgard Aalvesøn og Aud”, der handlede om to norske høvdingesønner, som ønskede hævn over Olav Den Hellige.
Allerede på dette tidspunkt formåede den unge Karen Blixen at give læserne indblik i sit livssyn og mål i livet. Hendes første værk blev ligesom alt, hvad der senere fulgte, en stor succes.

Da Karen Blixen valgte i 1914, 28 år gammel, valgte at gifte sig med Greve Bror Von Blixen, var familien ikke begejstret. Men der skulle ske noget nyt i hendes liv, og hun ville ikke være den eneste, som sad tilbage som gammeljomfru. Derfor flyttede hun med ham til Afrika for at blive kaffefarmer.
Ægteskabet med Bror Von Blixen blev dog hurtigt opløst, og i stedet mødte Karen Blixen sit livs kærlighed Denys Finch Hatton. I Danmark følte hun sig fanget som kvinde, at den kvindelige ære havde mistet sin betydning. Det eneste hun ønskede var, at kunne lade sig ...

---

• Karen Blixen og Gamle Knudsen

Karen Blixen havde mange europæiske venner på farmen, og en af dem som ofte slog vejen forbi var en dansker kaldet Gamle Knudsen. Han kom til farmen i både gode og dårlige tider. Når det var dårlige tider for kaffeproduktionen, tog Karen Blixen gamle Knudsen med på råd, og de forsøgte sig bl.a. med at brænde trækul og sælge det. Noget som Gamle Knudsen havde lært i Sverige. Det lykkedes imidlertid aldrig at få dette til en god forretning, så de kom op med en andet projekt. At dæmme søen og, så den ville nå op til farmen og avle aborre i dem, som kunne blive røget og solgt.
Det endte dog også med, at der kun levede ænder i søerne.
Gamle Knudsen havde engang været gift, men man kunne næppe kalde det et lykkeligt ægteskab. Konen var beskrevet som
”en afskyelig, arrig kone, hvis skænden havde ødelagt alle glæder i livet"

Til sidst var han flygtet ud på søen fra hende. For hun hadede søen, så der kunne han føle sig tryg... Køb adgang for at læse mere

Analyse og fortolkning af Den afrikanske farm

[20]
Bedømmelser
 • 26-08-2006
  En rigtig god opgave til inspiration og ogso hvis man vil skrive efter ej hehe kun for sjov ,,, men tusind tak godt skrevet og godt formuleret
 • 06-02-2012
  Super god og uddybende opgave, som strækker sig bredt. Analysen hjalp mig på vej. Ingen mangler, og gode kildehenvisninger
 • 12-05-2014
  God stil :-) Lige den inspiration jeg manglede
 • 07-03-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Meget velskrevet, vel formuleret og meget inspirerende opgave. Kan klart anbefales!