Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere folkevisen “Harpens kraft”, som stammer fra middelalderen.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til folkeviseanalyse:

Folkeviseanalyse

Denne analysemodel hjælper dig med at analysere folkeviser, med fokus på ridderviser og trylleviser. Du kan bruge vores analysemodel til både undervisningen, skriftlige opgaver og eksamen. Vores analysemodel kommer omkring alle de elementer, som det kan være godt at have med i analysen, fx syrebadsteknik, formelsprog og rimtyper. Vi hjælper dig også med at fortolke og perspektivere folkevisen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Folkevisens fortælleteknik fokuserer på handling og højdepunkter

Som alle folkeviser er “Harpens kraft” fortalt med fokus på handlingen. Det betyder, at visen fokuserer på de steder i handlingen, der er vigtige eller dramatiske, mens uvæsentlige detaljer er klippet ud. Vi går fx direkte fra Villemands og jomfruens vigtige samtale om, hvordan de bedst klarer rejsen over Blide (til og med strofe 11), til den dramatiske situation, hvor jomfruens hest skrider på broen. Vi får ingen detaljer om, hvor lang tid der er gået mellem de to begivenheder, ligesom vi heller ikke har adgang til personernes tanker og følelser. 

Et andet eksempel på det store fokus på handlingen er, at der fortælles via dramatisk nutid på særligt vigtige steder i fortællingen. Vi ser fx skiftet fra datid til nutid halvvejs i strofe 12:

Han lod lægge under ganger de røde guldsko,
og så rider hun til Blide-bro.

Størstedelen af visen fortælles i datid, men nu skiftes der til dramatisk nutid for at markere, at jomfruen begiver sig ud for at se sin største frygt i øjnene, nemlig rejsen over Blide. Nutidsformen gør fortællingen mere medrivende og øger spændingen, fordi det foregår ‘nu og her’.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind