Analyse "Den sidste illusion"

Opgaven er kvalitetssikret af redaktionen på Studienet.dk.
  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 10
  • 3
  • 1501
  • PDF

Litterær artikel, Novelleanalyse: Analyse "Den sidste illusion"

Opgaven indeholder et eksempel på en Analyse og fortolkning af novellen "Den sidste Illusion" af Mogens Klitgaard.

Der foretages en perspektivering til socialrealismen, ligesom der foretages en kort sammenligning med "Der er noget i vejen" af Harald Herdal.

Studienets kommentar

En flot analyse, der bl.a. fokuserer på komposition, tid, miljø og fortæller. Eleven beskriver, hvordan novellen passer ind i den socialrealistiske periode i 30'erne, og hvordan man her behandlede hverdagens problemer.

Uddrag

Med Den sidste illusion griber Mogens Klitgaard fat i disse problemstillinger, og i uddraget tegnes der i grove træk et billede af en mand fra 30'ernes Danmark, hvor arbejdsløshed herskede, med forhåbninger der viste sig at være illusioner. Illusioner som bristede.
Novelleuddraget har et kronologisk forløb som er præget af en lang række flashbacks, som er en skildring af hovedpersonens mange nedture på arbejdsmarkedet. Blandt andet:”…fordi man var saa naiv dengang. (…)”(s. 2, ll. 26-27) ”Og de der var mistænkt for sympati med fagforeningen, var de første der røg. (…)”(s. 2 ll. 44-45) ”Og saa efter nogle maaneders arbejde gjorde han oprør mod vilkaarligheden og hensynsløsheden med det resultat at han blev fyret. (…)”(s.3, ll 20-24) Disse citater fortæller også om hans fortvivlelse over ikke at have et job, og forklare dermed hvorfor han står på et gadehjørne, og venter på sin kammerat, Frans, som skal bringe nyheden om han er købt eller solgt, ved det søgte job... Læs mere

Analyse "Den sidste illusion"

[1]
Bedømmelser
  • 31-01-2015
    MEget ok, så ja det er dit valg