Analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2013

  • HHX 3. år
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1658
  • PDF

Eksempelbesvarelse: Analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2013

Denne analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale fra 2013 er eksemplarisk og udarbejdet af Studienet.

Opgaven er en besvarelse af opgave 4 i eksamenssættet i Dansk A den 12. august 2015, som havde denne opgaveformulering:

4 Analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2013
Foretag en analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale med særligt henblik på sprog, argumentation og målgruppe. Giv en vurdering af talens gennemslagskraft.

Studienets kommentar

Hvis du har brug for mere hjælp, når du skal skrive din opgave, kan det være en god ide at læse vores vejledning til taleanalyse:
Analyse af tale | Model og vejledning

Uddrag

Vi er stolte af at være danskere, og vi er stolte af vores danske fællesskab. Det er et fællesskab, som bygger på en demokratisk tankegang. Og med den tankegang er samarbejde og kommunikation to begreber, som er enormt vigtige. Vi har sjældent flertalsregeringer herhjemme, så vi er vant til, at politiske aftaler bliver lavet mellem tre, fire, fem eller endda endnu flere partier. Men i 2013 var S-SF-R-regeringen med Helle Thorning Schmidt i strid modvind. De blev beskyldt for at føre blå politik. Grundlovsdag 2013 holdt hun en tale, hvor hun udover at fejre grundloven også brugte lejligheden til at pointere det gode ved bredt politisk samarbejde, hvor kompromiser er nødt til at blive indgået. I denne opgave vil jeg analysere talen med henblik på sprog, argumentation og målgruppe.
Thorning-Schmidt fokuserer i sin tale på vigtigheden af godt samarbejde og god kommunikation. Danskernes kommunikation og samarbejde skal sammen med grundloven sørge for, at ”vores stærke fællesskab består, selvom tiderne er krævende”. Meget har ændret sig siden grundloven trådte i kraft. Blandt andet er sociale medier blevet en del af vores hverdag, og ifølge Thorning-Schmidt er det enormt vigtigt, at vi holder en ordentlig tone og respekterer hinanden i vores kommunikation. Også i Folketinget er der sket meget. Hun påpeger, at hendes regering har ført en bred politik og samarbejdet med alle partierne i Folketinget. ”Blokpolitikken er død”, erklærer hun. Det brede samarbejde er vigtigt for hende, og i slutningen af talen siger hun, at regeringen aldrig er blevet beskyldt for ”at lefle for vælgerne”.
Det er karakteristisk for talen, at der forsøges at skabe en identifikation mellem afsenderen og modtagerne. Det sker blandt andet gennem en udpræget brug af ordet ”vi”. I talen lægger Thorning-Schmidt ud med: ”Vi er samlet her i dag”. Det er en stærk etos-appel, hvor hun forsøger at overbevise modtageren om, at de er i samme båd. Så kan modtageren lettere identificere sig med afsenderen, fordi der opbygges tillid. Tilliden skabes ikke kun gennem identifikation. Den skabes også ved, at der spilles på afsenderens status såvel som moral... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2013

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.

Materialer relateret til Analyse af Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2013.