Analyse af Blomsterbuket i en stenniche og Tulipaner i en vase

  • STX 3.g
  • Billedkunst B
  • 12
  • 7
  • 2065
  • PDF

Billedanalyse: Analyse af Blomsterbuket i en stenniche og Tulipaner i en vase

Analyse og sammenligning af to malerier: "Blomsterbuket i en stenniche" af Ambrosius Bosschaerts den ældre og "Tulipaner i en vase" af Paul Cezanne.

Opgaven er skrevet under emnet "Blomsten som symbol gennem billedkunstens tidshistorie" og indeholder derfor en præsentation af blomstermaleriets status og betydning op gennem kunstens historie.

Du finder desuden en kort perspektivering til tre andre malerier:
- Georgia O'Keeffe: ”Two Calla Lily on Pink”, 1928
- Irving Penn: ”Kæmpevalmue”, 1968
- Peter Callesen, ”Broken Flowers”, 2007

Studienets kommentar

Bemærk, elevens kildehenvisninger er til materiale udleveret af læreren.

Uddrag

Kort præsentation af blomstermaleriets status og betydning op gennem kunstens historie.

Afbildning af blomster og planter har eksisteret lige så længe som billedkunsten selv. Man har altid være interesseret i at afbilde den flora, der i tiden havde en vigtig rolle at spille i samfundet. Den måde, man gengiver floraen på, er historisk – den forandrer sig fra en tid til anden og er betinget af den kultur og det verdenssyn, der var gældende da kunstværket blev skabt. Når kunstneren vælger at afbilde en blomst, så afgøres betydningen og symbolerne af kulturen – naturen har ingen betydning i sig selv, det er mennesket, der giver den betydning. Blomstermalerier er således mere en blot en gengivelse af virkelighedens blomster.
Mennesket dyrker blomster, fordi de er unikke til at samle væsentlige betydninger og sprede dem ud til betragterne. Blomstermalerierne handler ikke om virkeligheden, men om at koncentrere opmærksomheden på nogle idéer, som man gerne vil have er mere holdbare, end nogen blomst kan være. Ofte er sammensætningen af blomster og pyntegrønt i samtidens blomsterbilleder slet ikke en realistisk mulighed, hvilket vidner om en høj grad af symbolik og dybere fortælling ved portrættering af blomstermotiver... Køb adgang for at læse mere

Analyse af Blomsterbuket i en stenniche og Tulipaner i en vase

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.