Good will hunting - Analyse

 • HHX 3. år
 • Psykologi C
 • 12
 • 9
 • 3736
 • PDF

Filmanalyse: Good will hunting - Analyse

Filmanalyse af "Good Will Hunting" med fokus personkarakteristik af først og fremmest Will Hunting, og de personer som omgiver ham. Dette gøres ud fra forskellige psykologiske retninger og teorier.

Indhold

Referat af film med fokus på følgende (ifht. Will - filmens hovedperson):
Forsvarsmekanismer
Persongalleri
Eriksons teori om udviklingskriser
Wills psykosociale udvikling
John Bowlby: tilknytning
Omsorgssvigt
Uafsluttet ødipuskompleks
Gardners teori om intelligens

Uddrag

Will er en ung mand, som kommer fra den sydlige del af Boston. I starten af filmen arbejder han som pedel, på det universitet Gerald Lambeau underviser på. Første gang Will gør sig bemærket, er da han løser lærersætninger som Gerald skriver op på en tavle ude på gangen. Ingen andre har kunnet løse de læresætninger, men det viser sig at Will er et matematikgeni. Normalt, har Will en meget afdæmpet attitude, det er tydeligt at han trukket ind i sig selv, han er en ekstremt aggressiv person, og andre gange kan han gå helt amok, muligvis fordi han er trukket så meget ind i sig selv, og fordi at han hele tiden forskyder sine problemer, og så kommer det bare op i ham somme tider. Disse kriminelle problemer giver Will nogle problemer, han skal f.eks. gå til psykolog
...

Gerald Lambeau:
Professor indenfor matematik, han har opnået en speciel pris, og er højt respekteret indenfor matematik. Han har i form af dette opnået meget, men virker også som en noget usikker person der ønsker at præstere noget hele tiden, dette er han nødt til at benytte Will til, da han kan hjælpe ham til at udrette nye matematiske udregninger osv. Som ung er han blevet presset en del, hvilket også har medført at han føler at han skal udrette noget, han har derfor fortsat dette pres ved at presse sig selv. Jeg vil mene at Gerald ovefor Sean har mindreværdskomplekser men disse mindreværdskomplekser går også ud fra andre en Sean. Set ud fra Eysenecks model, vil jeg mene hans personlighed er kolerisk. Det siger jeg, fordi jeg mener at han er, nærtagende, rastløs, aggressiv, let ophidsende, aktiv og hans humør er meget omskifteligt.
...

2.
Eriksons teori går ud på at der er tale om otte forskellige stadier, der hver udgør en udviklingskrise i menneskets liv. Erikson siger om denne 'udviklingskrise', at det ikke er en rigtig krise, men mere en slags opgave der skal løses for at komme videre i livet. Det bliver i bogen beskrevet lidt som et computerspil, hvor man skal bestå en bane for at komme videre til den næste, dette synes jeg er en god måde at forklare det på. Det er vigtigt at man gennemlever stadier godt så de falder ud til ens fordel, hvis ikke det gøres, så kan fundamentet i udviklingen blive meget usikker. De uløste konflikter i de forskellige stadier vil f.eks. kunne følge med og blande sig i den videre udvikling.
...

3.
Begrebet tilknytning betegnes som et følelsesmæssigt bånd mellem 2 mennesker. Hovedsagelig mor og barn. Når man taler om begrebet tilknytning vil man ikke kunne komme udenom John Bowlby og han forsøg. Han betegnede at barnet havde en tilbøjelighed til at søge tilbage til en bestemt person, når barnet har behov for omsorg og beskyttelse. Denne ene person jeg omtaler, er den person man kalder en tilknytningsperson, og det vil oftest være moderen. Det er ekstremt vigtigt at denne tilknytningsproces gennemføres ordentligt, da det er meget vigtigt for en persons udvikling både psykisk og fysisk. Man kan nærmest sige at dette er ligeså vigtigt som mad og andre meget vigtige ting i hverdagen.
... Køb adgang for at læse mere

Good will hunting - Analyse

[5]
Bedømmelser
 • 13-01-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Meget god og velformuleret aflevering. Et klart 12-tal. Meget dybde, og meget til at tænke over. Meget inspirerende. Kan klart anbefales.
 • 13-01-2012
  Et fantastisk grundlag til min og mange andres opgaver - TAK XD
 • 22-04-2013
  ask maskl ,sa knsals alks askl
 • 28-10-2011
  den kan godt bruges, dog mangler der lidt ellers fint