NF | Projekt om Vulkaner og Jordskælv

NF | Projekt om Vulkaner og Jordskælv

Denne opgave er et projekt skrevet i geografi i NF (Naturvidenskabelig Faggruppe). Den handler om vulkaner og jordskælv. Vi kommer bl.a. ind på de forskellige typer vulkaner og jordskælv.

Indhold

Indledning: 2
Teori 2
Jordens indre 3
Konstruktiv pladerand 3
Destruktiv pladerand 3
Bevarende pladerande 4
EN VULKAN 4
Skjoldvulkaner 5
Keglevulkaner 5
Eksplosionsvulkaner 5
Det store Kanto Jordskælv 5
Historiske og sociale faktorer 5
Pladetektoniske faktorer 5
Andre Faktorer 6
Det store jordskælv i San Francisco i 1906 6
Sociale og historiske faktorer 6
Pladetektoniske faktorer 7
Vulkanudbrud 7
Galeras 7
Undergrunden 8
Udbrud 8
Sakurajima 9
Undergrunden 9
Kilder 11

Uddrag

Hvad er et jordskælv og, hvad er en vulkan? Dette emne ville vi komme nærmer ind på og forklar, da det har haft en stor betydning for os mennesker siden jordens oprindelse. Derudover vil vi redegøre for de geologiske omstændigheder for 2 jordskælv og 2 vulkanudbrud.

...

Jordskælv er en udløsning af spændinger i jorden. Disse spændinger er opstået ved bevægelser i jordens øver lag, og spændingsopbygningen kan forgå lige indtil bjergarternes brudstyrke overskrides. Når det sker, vil bjergarterne i et spring briste, oftest i form af en forkastning eller forskydning, og en ny ligevægtsstilling etableres. Forkastningerne kan forgå både horisontal og vertikalt, og de optræder ofte i bestemte områder på kloden. Studiet af jordskælv er en vigtigt kilde til vores viden om jordens indre. Da det dybeste hul der er boret på jorden er ca. 12km. Og da jordens radius er 6,370km.

Er det ikke ad den, direkte vej vores viden om jordens indre skal komme. Vi må beregne os frem f.eks. ved registrering af jordskælvsbølger, ved hjælp af en seismograf. Et jordskælv udsender bølger i alle retninger. En seismograf vil registrere tre bølgetog. Når der kommer et jordskælv kommer først P-bølger(primære) og herefter S-bølger(sekundære), og L-bølger(lang bølger). P-bølger er ikke så kraftige. S-bølger er en meget kraftig bølge, men også en meget kort en. L-bølgerne er store og langvarige bølger, som udgør hovedfasen, og anretter de voldsomste skader... Køb adgang for at læse mere

NF | Projekt om Vulkaner og Jordskælv

[6]
Bedømmelser
 • 27-02-2013
  Fin opgave, men synes ikke, at den var særligt brugbar eller dybdegående. Jeg kan hvert fald ikke forstå, at man kan få 12 for den her.
 • 02-09-2013
  Givet af Studerende på 3. år
  rigtig god opgave, vil meget gerne anbefale den til jer andre-
 • 30-01-2016
  Givet af HF-elev på 1. år
  Virker god, kort og overskuelig. God inspiration
 • 07-03-2012
  Givet af HF-elev på 2. år
  Poompaaaaaajiii :))))))))))