Havet som økosystem: Biotopundersøgelse af Isefjorden | Rapport

  • STX 3.g
  • Biologi B
  • 10
  • 12
  • 2219
  • PDF

Havet som økosystem: Biotopundersøgelse af Isefjorden | Rapport

Rapport i Biologi B med en biotopundersøgelse af Isefjorden. Rapporten gennemgår en tildelt biotop, som i dette tilfælde er "åbent hav".

Rapporten indeholder en beskrivelse af en primærproduktion, både af metoden og en beregning af produktionens størrelse. Derudover forklares blåmuslingens anatomi og fødeoptagelse. Alle undersøgelser er foretaget i Rørvig havn, Isefjorden.

Formål med rapporten:
Det primære formål med rapporten er at lave en profiltegning af den pågældende biotop (åbent hav). Her vil der blive forklaret om de udvalgte abiotiske- og biotiskefaktorer. Herunder vil der også blive fortalt om konkrete organismer der er blevet foretaget en undersøgelse af. Udover det er formålet med rapporten at forklare blåmuslingens anatomi og fødeoptagelse samt en beskrivelse af en primærproduktion.

Indhold

Indledning
Formål
Beskriv havet som økosystem
Undersøgelser og resultater af biotopen åbent hav
- Iltindhold
- Lys
- Temperatur
- Saltindhold
- Plankton
Blåmuslingen
Primærproduktion

Uddrag

Indledning
I Danmark findes der mange forskellige økosystemer. Et økosystem kan beskrives som et afgrænset område i naturen, hvor der er et sammenspil mellem de levende organismer og deres omfattende miljø. Et økosystem kan fx være en sø, hede eller skov. I denne rapport vil der blive taget udgangspunkt i havet som økosystem.
I havet lever dyr og planter i et såkaldt samspil med hinanden og deres omgivelser, hvor organismerne også er afhængig af hinanden. Nogle organismer er føde for andre og nogle organismer konkurrerer om samme føde. Dette er blot en kort beskrivelse af havet, fungerende som et økosystem.

---

Beskriv havet som økosystem
Havet fungerer på grund af sammenspilet mellem dyrene og havets planter, på baggrund af de abiotiske- og biotiskefaktorer. I dette teoriafsnit bliver der forklaret de mest væsentligste abiotiske og biotiske faktorer i havet. Disse faktorer er også dem vi har undersøgt og målt i Isefjorden:
Abiotiske faktorer: Saltindhold, iltindhold, lys og temperatur
Biotiske faktorer: Plante- og Zooplakton.

Planterne er der hvor det hele starter, med hjælp fra sollyset så de kan vokse. I havets økosystem vil der primært være tale om planteplakton. Planteplakton er mikroskopiske alger der flyder i vandets masse. Planteplaktonet bliver spist af ...

---

Temperatur:
Vi målte temperaturen med iltmålerens termometer både i overfladen og 1 meter længere nede i vandesøjlen. I perioder vil der være en forskel på vand temperaturen i overfladen og på bunden af havet. Det tunge kolde saltvand fra Kattegat vil ligge under det varmere lette ferskvand fra søen.
Overfladen: 14,4 c
1 meter: 15,9 c
Da det var der var meget blæst den dag er der stor usikkerhed i vores målinger. Målingen på 1 meter burde have været lavere end den måling i overfladen.

Materialer:
• Iltmålerens termometer

Saltindhold:
For at måle saltindholdet i vandet, også kaldet saliniteten tog vi en vandprøve via en vandhenter. Vandhenteren gør at man får en vandprøve fra en bestemt dybde. Vi tog kun en prøve. Da vi så kom tilbage målte vi saltindholdet i vandet med en elektronisk sanilitetsmåler.
Saliniteten i vandets overfladen (10 cm nede i vandsøjlen): 17,8 PPT (‰). Er dette resultat højt eller lavt? Som skrevet tidligere er fuld oceaniske... Køb adgang for at læse mere

Havet som økosystem: Biotopundersøgelse af Isefjorden | Rapport

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.