SRP om lovgivning og legalisering af euforiserende stoffer i Samfundsfag og Historie

  • STX 3.g
  • SRP (Samfundsfag A, Historie A)
  • 10
  • 28
  • 8913
  • PDF

SRP om lovgivning og legalisering af euforiserende stoffer i Samfundsfag og Historie

Få inspiration med et SRP om narkotikalovgivningen, skrevet i fagene Samfundsfag A og Historie A.

SRP'et ser på den historiske og nutidige lovgivning på området og hvilke konsekvenser loven har ved inddragelse af empiri, som fx sager om euforiserende stoffer.

Legalisering af cannabis diskuteres med et blik på forskellige politiske partiers holdninger.

Besvarelsen tager især udgangspunkt i bøgerne ”Konstruktionen af dansk narkotikakontrolpolitik siden 1965”, som er skrevet af Lau Laursen Storgaard samt ”Narreskibet” af Jacob Hilden Winsløw.

Opgaveformulering

Giv en redegørelse for narkotikalovgivningen i 1969 og dens baggrund.

Der ønskes herefter en undersøgelse af nutidens narkotikalovgivning: Hvorfor opretholdes den forbudsprægede lovgivning, og hvilke konsekvenser har den? Empirisk materiale skal inddrages.

Endelig ønskes en diskussion af fordele og ulemper ved legalisering af cannabis.

Relevant kildemateriale efter eget valg skal indgå i besvarelsen.

Indhold

1 Indledning 3
2 Dansk narkotikalovgivning 4
2.1 Den første Danske narkotikalovgivning – ”lov om euforiserende stoffer” fra 1955 5
2.2 Narkotikalovgivningen i 1969 5
3 Undersøgelse af nutidens narkotikalovgivning 7
3.1 Danskernes holdning til narkotikapolitiske spørgsmål 8
3.2 Hvorfor opretholdes nul-tolerancen overfor stoffer? 11
3.2.1 Molins Model i et narkotikapolitisk perspektiv 11
3.3 Hvilke konsekvenser har den skærpede narkotika politik fra 2004? 13
3.3.1 Sager vedrørende besiddelse af illegale stoffer 14
3.3.2 Hvem straffes for overtrædelser af lov om euforiserende stoffer? 15
3.4 Opsamling 17
4 Legalisering af Cannabis 18
4.1 De danske partiers holdning til legalisering af cannabis 21
4.2 Kan vi forvente en legalisering af cannabis? 23
4.3 Opsamling 24
5 Konklusion 25
6 Litteraturliste 26

Uddrag

Indledning

Lovgivning om euforiserende stoffer har været et omstridt emne i dansk politik i flere årtier. Emnet bli-ver debatteret i folketinget, såvel som i det offentlige. Meningerne på området er delte, og indtil nu har lovgivningen i stigende grad været præget af kontrol og forbud. Men afspejler den forbudsprægede lov-givning egentligt danskernes holdning til området, og hvilke konsekvenser har lovgivningen medført? Dette vil blive undersøgt i opgaven, hvor jeg først vil redegøre for baggrunden for den danske narkoti-kalovgivning fra ca. 1880 til de afgørende beslutninger og den egentlige lovgivning i 1969. Den første del af opgaven er baseret på bøgerne ”Konstruktionen af dansk narkotikakontrolpolitik siden 1965” som er skrevet af Lau Laursen Storgaard samt ”Narreskibet” af Jacob Hilden Winsløw. Lau L. Stor-gaard var med til at etablere Center for Rusmiddelforskning, og var en af pionererne inden for rusmid-delforskning. Jacob Winsløw har en sociologisk baggrund og er Master of Science i medicinsk statistik. Den danske afgrænsning er lavet i forsøget på at få en mere dybdegående undersøgelse af den danske lovgivning, og med en vurdering af at nok materiale om emnet findes. Efterfølgende beskrives en un-dersøgelse af nutidens lovgivning, hvor der bliver lagt vægt på danskernes holdning til emnet, hvordan partierne tager stilling til emnet, hvor mange der bliver straffet og hvem der bliver straffet som konse-kvens af lovgivningen. Undersøgelsen er bl.a. lavet på baggrund af meningsmålinger fra Gadejuristen, og materiale udarbejdet af Danmarks Statistik. Derudover bliver Molins model brugt, der forsøger at forklare et politisk partis stillingtagen til et politisk emne. Til sidst diskuteres fordele og ulemper ved en legalisering af cannabis ved at opstille de argumenter der bruges både for og imod en legalisering.
Opgaven afsluttes med et overblik over de danske partiers holdninger til emnet, og en personlig vurde-ring af om en legalisering er realistisk. Diskussionen er afgrænset til cannabis i og med at debatten om en legalisering af cannabis er langt mere fremtrædende end debatten om en legalisering af alle euforise-rende stoffer.

Dansk narkotikalovgivning
Danmark har haft flere perioder med særprægede sociale stofmisbrugs problemer. Det første foregik i tidsperioden 1876-1883 og det andet fra 1944-1955. I begge perioder er det væsentligt at nævne, at hverken det ene eller det andet problem var i nærheden af så intenst som det vi så i den anden halvdel af 1960'erne.

Eufomaniproblemet opstod i Danmark pga. misbrug af morfinindsprøjtninger, og er derfor først frem-kommet efter morfinsprøjtens opfindelsen i midten af 1800-tallet. Den første problemperiode opstod, da der i 1876 i en redaktionel artikel i Ugeskrift for Læger, blev fremlagt et problem med tyske morfin-misbrugere. Der blev gjort opmærksom på at nogle patienter vedblev med at tage morfinindsprøjtninger efter helbredelse af den sygdom, der havde introduceret dem til stoffet. Efterfølgende opdagede man 24 lignede eksempler i Danmark, og på forespørgsel fra netop Ugeskrift for Læger til landets læger, blev der i 1883 indført en stramning af reglerne, hvor recepter på morfinpræparater og opiumspræparater kun måtte ekspederes en gang og derefter skulle annulleres (Indenrigsministeriet, 1950, s. 23). Dette viser, at man på et meget tidligt tidspunkt både fra lægestanden og myndighedernes side, var opmærk-som på eufomani tilfælde... Køb adgang for at læse mere

SRP om lovgivning og legalisering af euforiserende stoffer i Samfundsfag og Historie

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.