UV-stråling - rapport om ultraviolet stråling

UV-stråling - rapport om ultraviolet stråling

NV-rapport som kommer ind på mange ting om UV-stråling, både UVA, UVB, UVC og UVD.

Formål:
Jeg vil undersøge forskellige former for uv-stråling, og hvordan de bliver påvirket. Jeg vil observere lysets spektrum, og se om jeg kan finde ud af mere igennem mit forsøg. Jeg vil finde ud af hvilke lysbølger der er synlige, og undersøge kort- og langbølget stråling. Der efter vil jeg prøve om jeg kan undersøge hvilke former der findes af UV-stråling, eller om alle stråler er ens.

Jeg vil i den sammenhæng undersøge hvor godt forskellige former for beskyttelse mod UV-stråling virker. Under beskyttelse vil jeg derfor komme ind på hvor meget sol, jeg og mine gruppemedlemmer kan tåle, inden vi bliver solskoldet eller bare brune.

Indhold

Formål
Teori
Forsøg 1 – UV perler (med- og uden solcreme)
Forsøg 2 – Farvespektrum(UV- og almindelig lampe)
Forsøg 3 – Solens UV indeks
Diskussion
Konklusion
Litteraturliste

Uddrag

Ultraviolet (UV) stråling er en elektromagnetisk stråle som bliver dannet på solens overflade. Bølgelængderne er mellem 100 – 400 nm, men i teorien bliver bølgelængderne under 200 nm absorberet af luftens ilt. UV-stråling er vigtigt for os da det indeholder D-vitaminer, som er godt for vores knogler og musiker, men for meget UV-stråling er også skadeligt da det bl.a. kan give hudkræft. Der findes 4 slags UV-stråling – UVA-stråling, UVB-stråling, UVC-stråling og UVD-stråling. Udenfor jordens atmosfære udgør solens samlede stråling ca. 1367 W/m2, og af det udgør den ultraviolette stråling ca. 8 %... Køb adgang for at læse mere

UV-stråling - rapport om ultraviolet stråling

[7]
Bedømmelser
 • 11-12-2010
  Opgaven er rigtig god, fordi at den kommer med så meget brugbart information, og hjalp mig rigtig meget med mit NV projekt. Stort set den hele. Der var nogle af tingene som jeg slet ikke kunne huske, men opgaven hjalp mig rigtig meget på netop disse områder. Enkelte stavefejl, ikke noget specielt overhovedet.
 • 07-06-2011
  rigtig god opgave. jeg fik alle de svar jeg håbede på.
 • 15-12-2013
  Givet af 1.g'er på STX
  super god rapport, den er meget behjælpelig.
 • 22-11-2011
  meger brugtbar !!!tak for hjælpen,,,