DIO om Tysklands konkurrenceevne

DIO om Tysklands konkurrenceevne

DIO rapport i International Økonomi A om Tysklands konkurrenceevne.

Problemformulering

Tyskland var efter 2. verdenskrig et meget hærget land; ikke mindst set med økonomiske øjne. Efter 2. verdenskrig var Tyskland nødt til at bygge deres land op på ny.

Jeg vil i min opgave redegøre for, hvordan Tyskland hurtigt kom oven på igen økonomisk, særligt med henblik på eksport. Ligeledes vil jeg lave en beskrivelse af Tysklands relevante makroøkonomiske nøgletal. Dette vil jeg gøre for at kunne analyse Tyskland konkurrenceevne lige fra efter krigen og frem til i dag.

Jeg vil analysere Tysklands kultur og forklare sammenhængen med deres økonomi, nuværende konkurrenceevne og position i globaliseringen. Jeg vil analysere deres største eksportsektorer og vurdere hvad deres dygtighed indenfor eksport skyldes med kulturelle aspekter inddraget.

Til sidst vil jeg lave en vurdering af Tyskland generelt som eksportland og sammenligne deres kultur med deres konkurrenceevne og konkludere hvorvidt de kan forblive en stærk eksportnation i en globaliseret verden.

Indhold

Problemformulering s. 2
Indledning s. 2-3
Tyskland efter 2. verdenskrig s. 3-5
Tyskland i dag s- 5-6
Kort om eksportsektorer s. 6
Tysk kultur s. 6-7
Konklusion s. 7-8
Refleksioiner s. 8-9
Kildehenvisninger s. 10

Uddrag

Indledning

I min opgave har jeg arbejdet med Tysklands konkurrenceevne før og nu. Ligeledes Tysklands kultur og dens betydning for Tysklands økonomiske status i dag.
Jeg har redegjort for hvordan det lykkedes Tyskland at komme så hurtigt oven på efter de store tab forbundet med 2. verdenskrig. Her har jeg arbejdet en del med begrebet ”Wirtschaftswunder” som er baggrunden for Tysklands kæmpe succes på det internationale marked i dag i en yderst globaliseret verden.
Derfor er jeg interesseret i at redegøre for Tysklands største sektorer og hvilke områder de har deres største eksportområder. Her har jeg fokuseret meget på den tyske bilindustri. Til dette har international økonomi været en meget stor faktor for løsningen af problemstillingen, da jeg har benyttet mig af mange modeller og analyser fra faget international økonomi.
Det har også været interessant at undersøge Tysklands kultur med henblik på virksomheder og handel med tyskerne. Jeg har været meget interesseret i hvor vidt den tyske kultur hæmmer globaliseringen af landet, dette vil jeg komme meget dybere til bunds i i min opgave. Her er det mine kompetencer inden for det tyske sprog blevet benyttet meget, og jeg har brugt kompetencer inden for kulturteori og benyttet mig af bl.a. Hofstedes kulturmodeller.
Jeg har sammenfattet mine fag i henholdvis international økonomi, tysk (kulturteori) og samtidshistorie ved hjælp af en analyse der går tilbage i tiden, og en makroøkonomisk analyse af Tysklands konkurrenceevne i dag hvor jeg drager nogle konklusioner tilbage til Tysklands kultur.

Tyskland efter 2. verdenskrig og Wirtschaftswunder

I begyndelsen af 1945 var nazismen i Tyskland så godt som færdig efter næsten 12 års styre. Nazisternes og Tysklands 1000 års rige stod for fald, og dette gik ud over hele Tyskland. Nazismen havde i maj 1945 endegyldigt ført Tyskland til afgrundens rand. Det var et sønderbombet land i forfald, både fysisk menneskeligt, moralsk og ikke mindst økonomisk.
Tyskland kunne ikke engang længere betegne sig selv som en stat efter nazismens fald. Tyskerne ... Køb adgang for at læse mere

DIO om Tysklands konkurrenceevne

[5]
Bedømmelser
 • 11-02-2012
  Givet af HHX-elev på 3. år
  den er acceptabel, der er dog nogle mangler, hvilket også afspejler i karakteren, men meget fint
 • 31-03-2012
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Ja, den er vel okay.
 • 28-10-2013
  opgaven var okay, :))))))))
 • 03-03-2013
  Givet af HHX-elev på 3. år
  Havde håbet på lidt bedre struktureret opgave - men fint indhold.